Nissan 400Z – procurile fotografije

Nissan će lansirati novu generaciju svog sportskog automobila Z 2021. godine, koji će naslijediti model 370Z. Nasljednik bi trebao imati 400 KS i nositi naziv - 400Z. Studijom "Proto Z" Nissan je pokazao kako bi novi sportaš trebao izgledati, a sada su procurile snimke iz serijske proizvodnje

Ovim novim sportskim automobilom Japanci se vraćaju u povijest svoje marke. Dizajnerski tim slavi okruglih 50 godina i povodom toga razvio je prototip imena Z, prema čijim bi se linijima trebao stvarati i novi 400Z. Prema kadrovima iz youtube videa nasljednik se ne bi trebao previše razlikovati od spominjanog prototipa.

Kako mu i samo ime govori novi će japanski kupe imati 400 KS, a dizajnom se snažno oslanja na neke modele iz prošlosti. Koliko će dizajn biti dobro prihvaćen u Nissanu su testirali predstavivši prototip Z prvo pred vlasnicima Z modela. “Dopuštamo dizajnerima da putuju između desetljeća”, kaže voditelj dizajna Alfonso Albaisa.

U interijeru vozača pozdravljaju profilirana sportska sjedala sa žutim dodacima. Između njih proteže se široka središnja konzola. Snaga se na stražnju osovinu prenosi preko šeststupanjskog ručnog mjenjača, a Nissan se oslanja na trolitreni twin-turbo V6, koji je već poznat iz Infinitija Q50 ili Q60 Red Sport.

On bi do 100 km/h 400Z trebao ispaliti za manje od pet sekundi. Hibridne ili plug-in hibridne verzije neće biti u ponudi, a neki će reći hvala Bogu, ne nazire se i niti potpuno električna izvedba. Loša vijest jest da Nissan 400Z nećemo vidjeti u Europi. Razlozi su višestruki.

S jedne strane smanjuje se tržište sportskih automobila, a s druge, propisi o emisijama ekonomski problematičnom proizvođaču automobila onemogućuju da mali sportski automobil ponudi u Europi. CO2 norme ugasile su sav šarm sporta, s druge strane uvijek ćemo imati nove SUV modele.