Najpouzdaniji automobili – izvješće DEKRA 2018

U Dekrinom godišnjem izvještaju za 2018. uvjerljivo pobjeđuju njemački modeli. U svim segmentima, kada je u pitanju pouzdanost i kvaliteta, zauzimaju vodeće pozicije

Postoje brojne priče koje mogu donijeti iznenađenja, a tržište novih automobila u Njemačkoj svakako je jedna od njih. Jer kada se pogledaju prodajne brojke na tržištu rabljenih, trgovina novih kao da pomalo kaska – s oko sedam milijuna ostvarenih prodaja tržište rabljenih je više no dvostruko uspješnije, i tako već godinama. To pokazuje koliku važnost uživaju rabljeni auti. No s tehničke strane kupnja rabljenog vozila sa sobom donosi određeni rizik, jer bez pravih informacija o stanju automobila, može se lako učiniti pogreška. Za sprječavanje sumnjivih kupovina zaduženo je Dekrino godišnje izvješće, gdje možete dobiti korisne informacije vezane uz određene slabosti na više od 500 automobila.

Njemački modeli na čelu

U trenutačnoj procjeni kvara njemački proizvođači kod pouzdanosti i kvalitete stoje ispred drugih. Jasno je i da se dominacija pokazuje i kod pojedinih klasa – od osam automobila u osam različitih klasa, na prvom su se mjestu našli samo ‘nijemci’. Ključne stavke za ocjenu bili su Dekrin indeks nedostatka (DMI). Prema njemu se udio stavki s kojima je procijenjeno da nema problema dijeli sa značajnijim nedostacima te na kraju izračuna stoji – što je viši broj, tim bolje. I tada se rezultat za svaki model pojedinačno uspoređuje s prosječnom vrijednošću u odgovarajućoj klasi. Najvišu (DMI) vrijednost u Dekrinu izvještaju za ovu godinu dobio je Audi A6 s indeksom od 94,6, nakon njega slijedi Mercedesova M-klasa (92,4), a treći je Mercedes B-klase s indeksom 91,4. Tko želi znati sve o nedostacima svih rabljenih automobila, može tržiti Dekrino posebno izdanje u kojem je pokriveno oko 350 modela vozila te saznati sve o prednostima i manama kod izrade šasije, pogonskog agregata, stanja elektrike, kočnog sustava i drugog.