Nova Mercedes G-klasa

Legendarna G-klasa u svojoj je prvoj generaciji predstavljena 1979. godine. Ime je izvedenica njemačke riječi Geländewagen, gdje se Gelände prevodi kao 'teren'. Univerzalno terensko vozilo sada je predstavljeno u svojoj trećoj generaciji

Mercedes-Benz G-klasa dugo se smatrala automobilskom ikonom, a sada ponovno potvrđuje svoju vodeću poziciju među luksuznim terenskim vozilima. Potpuno novi modeli briljiraju u svim uvjetima – s poboljšanim performansama zahvaljujući elektrificiranim pogonskim sustavima, modernim sustavima pomoći vozaču, povećanoj udobnosti i naprednoj digitalizaciji.

Off-road ikona i dalje se oslanja na isprobanoj i testiranoj H šasiji, tri mehaničke blokade diferencijala i LOW RANGE off-road redukciju, kao i krutu stražnju osovinu i neovisni prednji ovjes. Zahvaljujući elektrifikaciji, novi modeli nude poboljšano ponašanje u off-road vožnji i veću udobnost na asfaltiranim cestama. Blagi hibridi s integriranim starter-generatorom (ISG) i ugrađenim električnim sustavom od 48 volti također impresioniraju povećanom izvedbom i smanjenom potrošnjom goriva.

U unutrašnjosti ćemo naći poznati Mercedesov MBUX infotainment sustav kojim se upravlja dodirnim zaslonom od 31,2 cm. Što se motorizacije tiče, svi pogoni kod nove G-klase su elektrificirani. Uz najsnažniju AMG G 63 (577 KS) izvedbu koju pogoni V8 motor, imamo i benzinski model (G 500; 449 KS) te dizelsku inačicu (G 450; 387 KS). Prijenos snage osigurava 9G-TRONIC automatski mjenjač s pretvaračem zakretnog momenta, koji je posebno prilagođen zahtjevima terenske vožnje. Još nije poznato kada će se nova G-klasa naći u našim salonima.