Mercedes EQE (2022.) za 605.700 kuna

Početak prodaje poslovne avangarde: Novi EQE iz Mercedes-EQ i Mercedes-AMG-a dostupni za narudžbu odmah, kod trgovaca od početka kolovoza 2022.

Pred nama je još jedan izdanak Mercedesove škole elektromobilnosti. Radi se o modelu EQE, dakle tradicija poslovne limuzine ovdje uparena uz moderne elektro-pogone. U vanjskim dimenzijama (duljina/širina/visina: 4946/1961/1512 milimetara), EQE je usporediv s CLS-om. Kao i potonji, ima fiksno stražnje staklo i poklopac prtljažnika. U usporedbi s luksuznim modelom EQS, EQE je još moderniji, s nešto kraćim međuosovinskim razmakom te kraćim prevjesima – donosi koncept poslovne limuzine budućnosti.

Pri lansiranju na tržište, asortiman modela u početku se sastoji od dvije varijante: EQE+ 350 s 293 KS i EQE 43 4Matic s 476 KS. U planu su i snažnije izvedbe s oko 700 KS. Proizvodnja EQE odvija se na dvije lokacije globalne proizvodne mreže Mercedes-Benz Cars: U njemačkoj u Mercedes-Benz tvornici u Bremenu za globalno tržište i u njemačko-kineskom zajedničkom pothvatu BBAC u Pekingu za lokalno tržište.

U unutrašnjosti s opcijski dostupnim MBUX Hyperscreenom, cijela instrumentna ploča je jedinstveni, vrhunski široki zaslon. To određuje estetiku cijelog kokpita i interijera. Zasloni visoke rezolucije spajaju se naizgled neprimjetno pod zajedničkim staklenim pokrovom. Grafički izgled njihovog MBUX sadržaja savršeno je usklađen. MBUX Hyperscreen integriran je u instrument ploču na minimalistički način.

U EQE-u, litij-ionska baterija se sastoji od deset modula i ima korisni sadržaj energije od 90 kWh i doseg od čak 660 km. Početni model snagu prenosi preko stražnje osovine, dok se kod snažnijeg modela snaga prenosi preko sva četiri kotača. Zahvaljujući upravljanju stražnjom osovinom (dodatna opcija), EQE se osjeća upravljivim kao kompaktni automobil u gradu. Kut upravljanja na stražnjoj osovini je do deset stupnjeva. Krug okretanja smanjen je sa 12,5 na 10,7 metara uz upravljanje stražnjom osovinom.

Vozač može individualno mijenjati karakteristike pogonskog sklopa, ESP-a, ovjesa i upravljanja. Odabir se vrši pomoću kontrole na donjem kraju središnjeg zaslona. Zadana postavka je program vožnje Comfort, a Sport, Eco i Individual su dostupni kao alternative. Odabir se potvrđuje akustičnim i vizualnim povratnim informacijama. Željeni program vožnje prikazan je kao status i prikazan na središnjem zaslonu.

Model EQE u Hrvatskoj se već može naručiti, a prve se isporuke očekuju s početkom mjeseca kolovoza.