Mazda MX-30 osvojila pet zvjezdica

Prva potpuno električna Mazda osvojila je maksimalnih pet zvjezdica na Euro NCAP testiranju. Japanski SUV dobio je ocjenu od 91 posto i 87 posto u zaštiti odraslih i djece

To je najbolji rezultat zaštite odraslih putnika do sada za sva vozila testirana u najnovijim Euro NCAP testiranjima ove godine. Također, postigla je maksimalne bodove u testovima bočnih sudara, gdje je središnji zračni jastuk sigurno pridonio krajnjoj ocjeni.

Lagana, ali i kruta karoserija

Ocjena je rezultat tri ključna čimbenika: Primjene najnovije arhitekture vozila Skyactiv, koja se odlikuje visokom krutošću lagane karoserijske strukture koja apsorbira udarce; širokog raspona naprednih sigurnosnih tehnologija i-Activsense koje pomažu vozačima da prepoznaju potencijalne rizike i smanje vjerojatnost oštećenja ili ozljeda; i visoke razine zaštite pješaka.

Freestyle vrata

Vrata koja se otvaraju poput krila nisu utjecala štetno na sigurnost. Zapravo, analiza drobljenja deformabilnog elementa pri ispitivanju frontalnog naleta s pomakom pokazala je da struktura MX-30 nije predstavljala visok rizik za putnike pri takvoj vrsti sudara. I pri testu naleta s boka – simulirajući sudar s drugim vozilom uz snažni bočni udar – zaštita svih kritičnih područja tijela bila je dobra i automobil je postigao maksimalni broj bodova.