Mazda CX-5 2022. – Ljepša, sigurnija, praktičnija

Početak prodaje novog i ujedno najprodavanijeg Mazdinog modela CX-5 očekuje se s početkom sljedeće godine. S dolaskom nove Mazde CX-5 bit će predstavljen Mazdin ‘Intelligent Drive select’ (Mi-Drive), koji vozaču omogućuje odabir najprikladnijeg modusa vožnje jednim dodirom prekidača

Mazda konstantno nudi poboljšanja kod osvježavanja svojih modela, pa nam je za 2022. godinu ponudila redefiniciju nivoa kvalitete modela CX-5. Uz novi dizajn kupci mogu očekivati i napredak po pitanju vozne dinamike. Pored toga snažnija diferencijacija između stupnjeva opreme omogućit će korisnicima da jasno odluče kakvo vozilo žele. Između ostalog možemo očekivati i bolje materijale u interijeru, više praktičnosti i ergonomije te širi raspon sustava asitencije za vozača. Ovo potonje uključuje Mazdin i-Activsense sustav koji sada uključuje Cruising & Traffic Support (CTS). CTS pomaže vozaču da ostane što odmorniji pomažući mu kod ubrzavanja, kočenja i upravljanja, odnosno kada se nađe u prometnim gužvama. Adaptivna LED prednja svjetla također su poboljšana kako bi bolje kontrolirala raspodjelu osvjetljenja.

Pogon na prednje i na sve kotače

Uz spomenuti Mazdin Mi-Drive neke verzije bit će opremljene i-Activ pogonom na sve kotače, koji dodatno ima Off-Road modus gdje se vožnja van asfalta čini još uglađenijom i prirodnijom. Skyactiv arhitektura novijih Mazdinih modela primjenjena je i na novi CX-5, gdje se uz razvoj karoserijske arhitekture, ovjesa i sjedala poboljšava udobnost vožnje i smanjuje umor kod vozača. Buka s prometnice kod novog modela je također znatno smanjena, osobito kada se vozi van prometnice, primjerice po makadamu. Što se vizualnog dojma tiče Mazdini su dizajneri CX-5 blago osvježili u vidu nove trodimenzionalne rešetke te novog dizajna karakterističnih Mazdinih ‘krila’. Prednja i stražnja svjetla doživjela su izmijene, a tu je i nova boja karoserije Cirkon Sand.

Za svakoga ponešto

Kod odabira stupnja opreme kupci će na izbor imati tri nove razine: Newground, Homura 2 i Takumi Plus. Pa idemo redom. Dakle, Newground paket sadrži srebrnu ukrasnu oblogu prednjeg i stražnjeg odbojnika s ukrasnim letvicama na vratima, crnim kućištima vanjskih retrovizora i limeta zelenim detaljima na prednjoj rešetki. Ovakva Mazda CX-5 vozi na 19 inčnim naplatcima, a unutrašnjost je koncipirana u kombinaciji presvlaka od antilopa sa zelenim limeta prošavima i okvirima otvora ventilacije. Homura 2 pomalo se okreće sportu, tu je crna lakirana prednja maska, a u istom su stilu dizajnirani kučišta retrovizora, donji dio branika i obrubi blatobrana, što karoseriji daje robusniji i sportskiji izgled. U istoj crnoj lakiranoj boji dolaze i 19 inčni naplatci, a u prednjoj rešetci naći ćemo detalje obojane u crvenu boju. Također u unutrašnjosti imamo prošave u istoj boji na crnim kožnim sjedalima, upravljaču, ručici mjenjača i kod obloga vrata.

Želja za premiumom

Takumi Plus opremu odlikuje jedinstveni dizajn koji se krije iza imena Kodo. Kombinacija jedinstvenog, jednobojnog eksterijera ističe ljepotu dinamičnih linija. Također i ovdje se vozimo na 19 inčnim naplatcima, ovaj puta u srebrnoj izvedbi. U unutrašnjosti kupci će sjediti na luksuznoj Nappa koži, a dodatna vrijednost su umeci od pravog drveta. Svi modeli nove Mazde CX-5 sada nude bežićno Qi punjenje vašeg mobilnog uređaja ispod središnje konzole. U prtljažniku ćete naći dvodijelnu podnicu koja se može preokrenuti, a modeli s Newground opremom imaju vodootpornu stranicu za odlaganje prljavih i vlažnih predmeta. Stalna poboljšanja Mazdinog SUV vozila srednje klase dovela su do toga da CX-5 postane ključni model s 21 posto udjela od svih prodanih modela u Europi.