Mazda CX-5 G165 Challenge – Početna ali ne i početnička

Kada SUV dužine 4,5 m ne probija psihološku granicu od 200.000 kn, a pritom nudi razmjerno snažan motor i opremu koja potpuno zadovoljava prosječnog korisnika, onda je riječ o prilici - vrijednoj pažnje

Kao zrelo voće. Takav okus obično imaju modeli ‘na odlasku’, koji su u tehničkom smislu sazreli do posljednjeg detalja. Njima su ujedno otklonjene i sve mušice, u korisničkom smislu ne treba očekivati ni najmanje zavrzlame. A potom je tu i razmjerno bogata oprema kao dodatan začin i poticaj na kupnju. Pritom, japanski SUV dužine 4,5 metara nije probio psihološku granicu od 200.000 kn, već je za benzinski, solidno opremljeni CX-5 potrebno izbrojati ‘konzumovskih’ 199.900 kn. Pošteno odmjeren iznos, mora se priznati. Protuvrijednost je velika i trajna, a usluga vožnje sveobuhvatna. Mazdin SUV dobro je proporcioniran i spretno pliva gradskim ulicama, a jednako je pogodan i za vožnju na duge relacije. Univerzalni vojnik iz Hirošime.

Vozački predznak

U sveopćoj pomami za crossoverima i SUV-ima, glad tržišta utažuje najmanje 30-ak modela. Ima tu svega i svačega. U klasi od 4,5 metara također je izuzetno gusto, a Mazda s modelom CX-5 i dalje grize dobar dio kolača, iako ubrzo slijedi smjena generacija. Naime, riječ je o modelu koji nastupa na tržištu od 2012., uz jedan redizajn odrađen 2019., na račun kojeg i dalje izgleda svježe. Jedini detalj po kojem se vidi da je CX-5 zašao u godine je ekran infotainmenta, ali to može zasmetati jedino zagriženim tehnofilima, jer na funkcionalnost nema zamjerki.
A zamjerki nema ni na osjećaj za upravljačem. U poznatoj maniri ‘zoom-zoom’, s relativno laganim dvolitrenim benzincem u nosu, pozitivan dojam zaokružuje i vrlo precizan mjenjač.

I baš nam je drago što pod desnom rukom nije poluga automatskog mjenjača, već ručica vrlo slična onoj kakvu nalazimo u roadsteru MX-5. Uz jednako dobar osjećaj pod prstima. Stupnjevi su dosta gusto naslagani i pravi je užitak izvlačiti maksimum iz motora koji najviše od sebe daje iznad 4000 okretaja, što je tipično za atmosferce. S druge strane, dvolitreni benzinac s funkcijom deaktivacije dva cilindra može fino kliziti u laganom tempu, što prati i vrlo niska razina buke. Poboljšana je, naime, i zvučna izolacija putničke kabine, u kojoj je vrlo ugodno boraviti i tijekom monotone vožnje autocestom.

Umjeren potrošač

Postavite li tempomat na zakonskih 130 km/h, motor će se u šestom stupnju prijenosa vrtjeti na umjerenih 3000 okretaja, a potrošnja neće premašivati 8 l/100 km. Želja za bržim stizanjem do odredišta podrazumijeva brzinu kretanja od 150 km/h što je još uvijek unutar granica tolerancije, ali mnogima će se potrošnja u tim uvjetima učiniti netolerantnom za novčanik. Tempomat postavljen na 150 km/h podiže okretaje motora na 3500 po minuti, a potrošnja se kreće oko 9,5 l/100 km. To je sasvim uobičajena vrijednost za korpulentne SUV-karoserije pogonjene benzinskim motorima, koje ne briljiraju po pitanju aerodinamike, a istovremeno nisu ni pripadnici perolake kategorije.

Vožnja autocestom otkriva i precizan rad sustava Lane Keep Assist, koji dosta uspješno zadržava vozilo unutar lijeve i desne iscrtane linije, bez neželjenog ‘ping-pong’ efekta. Tempomat je klasični, dakle, bez radarske funkcije. Druga krajnost po pitanju potrošnje je lagana vožnja magistralom, kada će kroz injektore prolaziti nešto više od pet litara eurosupera na svakih 100 km. U gradskim uvjetima je šaroliko i ovisi o gužvama na prometnicama i posebno vanjskoj temperaturi ako vozite na kratkim relacijama. U zagrebačkim prometnim špicama i hladnim jutrima to znači prosjek između osam i devet litara, dok u manjim gradovima s boljom fluktuacijom prometa prosjek može biti osjetno niži.

Detalji bez kojih se može

Kako i sam naslov sugerira, testni CX-5 uopće ne isijava aurom početno opremljenog modela. Čak naprotiv, dojam je vrlo dobar, od funkcionalnih detalja poželjeli bismo tek kameru za vožnju unazad, no i senzori su sasvim dovoljni. Tijekom ljetnih mjeseci vožnja s uključenim svjetlima nije obvezna, ali mi je preporučujemo. Ne samo zbog sigurnosti. Naime, akcijski model opremljen je kratkim i dugim LED-svjetlima, ali ne i dnevnima, što pomalo kvari optički dojam. Halogene, žućkaste pozicije baš se i ne uklapaju u blještavo bijelu karoseriju. No cijena testnog primjerka od 214.294 kn može se uklopiti u budžet i čini se sasvim opravdanom za rasni SUV koji ima – i formu i funkciju.

TEHNIČKI PODACI

Karoserija
D x Š x V 4550 x 1840 x 1680 mm, međuosovinski razmak 2700 mm, prtljažnik 506/1620 mm, masa 1440 kg, nosivost 580 kg

Motor
Benzinski četverocilindarski, atmosferski, 16 ventila, 1998 ccm, 121 kW (165 KS) pri 6000 o/min, 213 Nm pri 4000 o/min

Prijenos
Ručni mjenjač sa šest stupnjeva, pogon na prednje kotače

Vozne osobine
0-100 km/h…..10,3 s
Najviša brzina……201 km/h
Potrošnja deklarirana…..7,1/5,3/6,0 l/100 km

Emisija CO2…………135 g/km
Potrošnja na testu…..8,5 l/100 km

Konkurenti
Hyundai Tucson 1.6T 150 6MT 2WD Comfort Plus od 195.990 kn, Volkswagen Tiguan 1.5 TSI 150 Life od 213.514 kn

Cijena
Osnovni model……186.725 kn
Testni model……….214.294 kn

Ocjena
PLUS: Omjer uloženog i dobivenog, ukupne performanse, osjećaj za upravljačem, precizan mjenjač
MINUS: Potrošnja u visokom tempu autoceste