Stiže nova Honda Civic

Dugovječni Civic u jedanaestoj generaciji prvo je predstavljen tržištu SAD-a, gdje bi se prvi primjerci kupcima trebali isporučiti na ljeto 2022. Budući da se tvornica u engleskom Swindonu zatvara 2021., kupci 'Starog kontinenta' svoje će primjerke primati vjerojatno direktno iz Japana

Čini se kako je glavni fokus Japanaca što se tiče Civica – američko tržište. Tome u prilog govori ponajprije dizajn prilagođen tamošnjim željama kupaca. U studenom 2020. u Hondi su predstavili prototip, a vidljivo je da većih razlika između upravo predstavljenog serijskog modela pratktički i nema. U limuzinskoj izvedbi Civic dolazi u dimenzijama 4670/1800/1410 mm, s međuosovinskim razmakom od 2740 mm.

Svjetla i sprijeda i straga temelje se na LED tehnologiji, a u unutrašnjosti se nalazi 10,2 inčni digitalni kokpit s instrumentima. Honda se napokon oprašta od divlje robusnog dizajna interijera prošlih godina. Zaslon multimedije osjetljiv na dodir nalazi se poviše u središtu nadzorne ploče i dijagonalno mjeri sedam inča. Izvedba od devet inča također je dostupna uz nadoplatu.

Motori u ponudi zasad su poznati 1.5 litreni benzinski motor s turbo punjačem i 180 KS uz 240 Nm okretnog momenta. Alternativa je dvolitreni ‘atmosferac’ sa 158 KS i 188 Nm okretnog momenta. Oba motora snagu prenose preko CVT mjenjača i prednje osovine, što ne mora značiti da će tako biti i u varijantama za europsko tržište, ovdje poglavito mislimo na mjenjač. O hibridizaciji nema govora, barem kod američkog modela.

Civic u sedan izvedbi za Sjevernu Ameriku proizvodi se u tvornici Alliston u Kanadi. Verzija hatchback prvi se put spušta s montažne trake u Hondinom američkom pogonu u Greensburgu u državi Indiana. Cijene i informacije za europsko tržište još nisu dostupne.