HEP (Elen) – Nema više besplatne struje

Od ponedjeljka 24. siječnja HEP započinje s naplatom usluge punjenja na javno dostupnim ELEN punionicama na autocestama. Cijene iznose od 2,70 do 4,95 kuna ovisno o snazi punjača, a dodatno će se naplaćivati i prekoračenje dozvoljenog vremena punjenja

Kao što bi kralj Theoden u Gospodarima prstenova rekao – So it begins… Stvari možda nisu toliko drastične kao najezda Orka, ali su prilično indikativne i pokazuju da ništa u životu ne dolazi besplatno. Barem ne na duže staze. Naravno, ova odluka neće spriječiti sve veći broj električnih automobila, ali barem ćemo dobiti malo jasniju sliku koliki su stvarni troškovi vlasnika e-vozila koji se ne oslanjaju samo na kućne punjače ili još uvijek određeni broj besplatnih javnih punionica.

Kako bilo, vijest dana je da Hrvatska elektroprivreda od ponedjeljka, 24. siječnja 2022. započinje s naplatom usluge punjenja na javno dostupnim ELEN punionicama koje se nalaze na autocestama. Cijene se kreću od 2,70 kn do 4,95 kuna, a kao i kod dopuštenog vremena punjenja (45, 60 ili 180 min) to ovisi o snazi punjenja.

Tako primjerice za napuniti bateriju s 50 kWh brzim DC-punjačem (do 50 kW) košta u dnevnom terminu 175 kn odnosno 247,5 kn ako vam se žuri pa punite na još uvijek rijetkim superbrzim punjačima (preko 50 kW). Uzmemo li da električari pri 130 km/h troše 25 kWh/100 km, s punom baterijom za te novce teoretski može prijeći 200 km.

Usporedbe radi, uzmimo prosječni dizel i benzinac srednje klase s potrošnjom na autocesti od 7,5 l odnosno 9,0 l/100 km i dobit ćemo da na istoj dionici (200 km) gorivo za njih morate platiti 169 kn odnosno 204 kune.

Točne lokacije su punionica na kojima se uvodi naplata su:

Autocesta A1: Vukova Gorica, Brinje Istok, Brinje Zapad, Janjče Istok, Janjče Zapad, Zir Istok, Zir Zapad, Kozjak Jug, Kozjak Sjever, Nadin Jug, Nadin Sjever, Prokljan Jug, Prokljan Sjever i Rašćane Gornje.

Autocesta A2: Lepa Bukva

Autocesta A3: Spačva, Babina Greda, Dragalić Jug, Gradna Jug, Gradna Sjever, Novska Jug, Novska Sjever, Križ Jug, Križ Sjever, Rastovica, Lučko Jug i Lučko Sjever.

Autocesta A4: Ljubeščica Istok i Ljubeščica Zapad.

Autocesta A6: Cernik i Lepenica Sjever.