Kako funkcionira ELEN-aplikacija? – Radi, ali ne u potpunosti

Od 01. srpnja HEP je najzad pustio u radu aplikaciju putem koje, još uvijek besplatno, možete puniti svoje električne automobile. Zove se, poput punjača, Elen, ali kako funkcionira u praksi?

Voziti električni automobil danas je znatno jednostavnije i lakše nego prije samo nekoliko godina. Diljem Hrvatske, a ponajprije na autocestama i gradovima, punionica je sve više – i to onih brzih (50 kW DC). No više je i električnih automobila, pa ćete se od sada nerijetko naći u situaciji da kružite od punionice do punionice u potrazi za slobodnim punjačem.

I tu počinju vaši problemi. Zapravo, ukoliko sami sebe uvjerite da imate vremena i volje spojiti se na 22 kW AC i dulje pričekati, tada problema zaista nema. No, ukoliko ste u žurbi ili jednostavno ne želite gubiti vrijeme na takve stvari, naoružajte se strpljenjem ili odmah u startu – odustanite od e-automobila. Povrh uobičajenih problema poput kvara punionice ili neprepoznavanja iste kod registracije (da, i to se dešava), od nedavno je za prijavu i početak punjenja na Elenovim i HT-ovim punionicama (ako nemate karticu) potrebno koristiti njihove mobilne aplikacije. Naravno, to podrazumijeva kreiranje korisničkog računa i navigiranje katkad ne osobito intuitivnim sučeljima.

Nakon spajanja automobila sa željenim punjačem, punjenje možete pokrenuti na jedan od triju načina – skeniranjem QR-koda odabranog punjača, unosom koda punionice ili odabirom konkretne punionice i punjača na karti. Potonji način nije uvijek najjasniji ako je u blizini više punionica s već spojenim automobilima. Mi smo se odlučili za pokretanje punjenja skeniranjem QR koda. Moramo istaknuti kako je sve zaista bilo pokrenuto u manje od minute, no neće se svatko tako brzo snaći. Pritiskom malenog kružića s munjom koji se nalazi dolje desno dovoljno je za automatsko otvaranje kamere i skeniranje QR koda. No, to nigdje ne piše, pa dok će se netko vrlčo brzo snaći, moguće je netko drugi i neće. Aplikacija između ostaloga nudi pregled punionica u vašoj blizini ili na ruti.

Druga stvar je opcija na aplikaciji gdje imate uvid u brzinu punjenja, stanje napunjenosti baterije, trajanje punjenja, itd… Pritiskom na ‘Aktivne sesije’ ti bi vam svi podaci trebali biti na dlanu. Ali, nama nisu bili. Aplikacija nas je obavještavala da pričekamo prikupljanje podataka o punjenju. I tako do kraja punjenja našeg testnog vozila. Dakle, nismo niti u jednom trenutku imali uvid u tražene informacije.

Unatoč tim manjim prigovorima, nema sumnje da je općenito iskustvo vožnje, pa i posjedovanja, električnog automobila u Hrvatskoj postalo jednostavnije, praktičnije i ugodnije. Još da i aplikacija (u potpunosti) profunkcionira…