Goodyear Blimp na europskoj turneji

Goodyear Blimp zračna lađa Zeppelin odjevena u prepoznatljivu plavu i žutu boju na svojoj je europskoj turneji postjetila i Sloveniju gdje je ekipa auto, motor i sporta dobila jedinstvenu priliku upoznati se iz prve ruke s ovom impozantnom letjelicom

Blimp, inače model Zeppelin NT N07-101, najveće je polukruto zračno plovilo na svijetu – dug je čak 75 metara (gotovo tri četvrtine duljine nogometnog igrališta), širok 19,5 m i visok gotovo 18 m. Pokreću ga tri 4-cilindarska motora, svaki od 200 konjskih snaga, koji mu omogućuju brzinu do 125 kilometara na sat. Posebnost je Goodyear Blimpa da se može, dok lebdi na mjestu, okrenuti oko vlastite osi i okomito uzlijetati ili slijetati. Bez problema može letjeti na nadmorskoj visini od 3000 metara, lebdjeti iznad određene točke i preletjeti čak 1000 kilometara. Zbog velikoga dometa i male buke (u usporedbi na primjer s helikopterima) izvrsna je platforma za zračne snimke na velikim sportskim i drugim događanjima.

Vanjski omotač Goodyear Blimpa napravljen je od jednakoga materijala kao zračni madrac za plažu ili igračke na napuhavanje za djecu, a za njegov trbušast oblik odgovoran je unutarnji tlak helija. U unutrašnjosti se nalazi i dodatna polutvrda struktura sastavljena od aluminijskog okvira i ugljičnih vlakana na koju su pričvršćena tri motora. Oni osiguravaju precizno upravljanje te omogućuju zračnoj lađi da lebdi na mjestu te uzleti i sleti okomito, poput helikoptera. Pilotska i putnička kabina, poznata i kao gondola, napravljena je od ugljičnih vlakana i visi blizu prednjega dijela omotača. Pristup kabini omogućen je po laganim aluminijskim stepenicama koje pod stražnja vrata pričvršćuje član zemaljske posade.

Prošle se godine Goodyear Blimp ponovno vratio u Europu nakon 2012. , kada je Goodyear njime obilježio svoj povratak u svijet motosporta i novo partnerstvo s Eurosportom, u sklopu kojega snimanjem osigurava zračnu pokrivenost utrka. Goodyear Blimp ove je godine krenuo na europsku turneju tijekom koje je osim trkaćih staza posjetio, odnosno posjetit će i odabrane europske zemlje, uključujući susjednu Sloveniju. U kolovozu će obilježiti svoju prvu godišnjicu europskoga povratka snimajući FIA-ino svjetsko prvenstvo u utrkama izdržljivosti (24 sata Le Mansa) i tako potpomognuti opsežan TV-prijenos Eurosporta uživo.

Goodyear Blimp kroz povijest

Goodyear Blimp ima bogatu povijest jer je već proputovao velik dio svijeta. Prvi prototip Goodyear Blimpa, s oznakom B1, letio je nebom iznad Chicaga 1917. . Godine 1955. prvi je put korišten u SAD-u kao zračna platforma za televizijski prijenos uživo. Prvi dolazak u Europu dogodio se 1972. U prošlosti je bio prisutan i na olimpijskim igrama i natjecanjima u Super Bowlu, a s više od 100 godina tradicije postao je svjetski poznata ikona i nezamjenjiv sudionik na sportskim i drugim događanjima. Zračno plovilo osigurava spektakularne zračne snimke mnogih utrka, čime dodatno učvršćuje Goodyearovu poziciju u svijetu motosporta. Zrakoplov imena „Europa“ stigao je u Europu 1972. – pojavljivao se na mnogim sportskim i kulturnim događanjima, uključujući i tenisko prvenstvo Francuske 1986., pa čak i na dva britanska kraljevska vjenčanja.