Geely Coolray – Početak jednog dugog prijateljstva

Do Slovenije, točnije prekrasnog bledskog jezera, vozili smo novu Geelyjevu uzdanicu koja se krije iza cool imena – Coolray. Prvi dojmovi su više nego pozitivni

Nakon modela Atlas Pro na naše tržište stigao je i drugi model kineske tvrtke Geely. Kao i kod SUV-a srednje klase, kod ovog kompaktnog SUV-a dimenzija 4380/1810/1615 mm, s 330 l zapremine prtljažnika, radi se o klasičnom ‘benzincu’, dok Geelyjeve električne modele u Hrvatskoj ipak možemo očekivati nešto kasnije. I to je vjerojatno i dobra taktika, Atlas Pro ostavio je sasvim solidan dojam, a kod Coolrayja osmjesi su se pri dolasku na popularno turističko odredište još trajnije zadržali.

Radi se o, što se same izrade i kvalitete materijala tiče, vrlo korektno izrađenom SUV-u B segmenta. Mjesta u kabini vozila ima stvarno napretek, vozač visine 185 cm može komotno porihtati sjedalo kako želi, dok će iza njega sjesti putnik iste visine i koljenima biti vrlo daleko od dodirivanja prednjih sjedala. Prostora za glave također ima dovoljno i za više putnike. Jedino zapremina prtljažnika kaska za konkurencijom, kod Coolrayja ćete moći iskoristiti prostor od samo 330 l, rekli bismo ‘kinezi’ su negdje morali uštedjeti.

Pokreće ga četverocilindarski 1.5 turbobenzinski motor, koji nije posuđen od Atlasa, sa 172 KS i 290 Nm okretnog momenta, koji radi u suradnji sa sedamstupanjskim DCT mjenjačem s dvostrukom spojkom. Vrlo dobre performanse Coolrayja (7,6 s do 100 km/h, 200 km/h maks.brzina) prati, prema obećanjima ‘kineza’, sjajna prosječna potrošnja od samo 5,8 l/100 km. No, mi to nismo imali prilike izmjeriti pa podatak treba uzeti s rezervom, realnu potrošnju izmijerit ćemo kada se Coolray nađe na pravom testu u našoj redakciji.

Geely Coolray u startu je opremljen više nego bogatim paketom opreme, gdje jasno u startu dolaze i svi moderni sustavi asistencije za vozača. Tako da se ovaj kineski SUV nudi samo s dva paketa opreme. Onaj ‘bogatiji’ dodatno nudi samo drugačije New Shape naplatke od 18 inča te posebnu Lavander boju, čije se nijanse zaista (imali smo prilike se uvjeriti na sunčanom Bledu) prelijevaju s obzirom na svijetlo i sjenu te rakurs gledanja. Početna cijena kreće od 26.270 eura, a model se već može tržiti u našim salonima.