Dacia Spring 2024. – Novo proljeće

Dacia je drugu godinu zaredom doradila svoj mali gradski e-crossover, te ga prije svega obogatila po pitanju umreženosti i sigurnosnih sustava, ali i nekim novim dizajnerskim detaljima. Bili smo na premijeri u Parizu i detaljno ga pregledali

Svako proljeće svjedočimo svojevrsnom procesu ‘pomlađivanja’. Dacijin prvi električni crossover već drugu godinu zaredom prolazi kroz svojevrsno zatezanje bora. I dok je prošle godine trebalo integrirati tek novi logo, ove su godine promjene ipak nešto opsežnije. Iako, u osnovi se tehnički nije mnogo toga mijenjalo.

No krenimo redom. Dacia Spring u Europi je prepoznata kao jednostavno, pristupačno i energetski učinkovito (potrošnja: 14,6 kWh/100 km) rješenje za osobnu e-mobilnost. U prilog tome govori i prodajna brojka od 140.000 jedinica, što je vrlo dobar rezultat.

Najbogatije opremljena izvedba Extreme teži svega 984 kg što Spring čini jedinim električnim automobilom u Europi lakšim od jedne tone

Iz Dacije nam pak prenose da su radili opsežnu analizu vlasnika Springa. Vozači mini e-crossovera u prosjeku dnevno prevezu 37 km uz prosječnu brzinu od 37 km/h. Ipak, nama se čini da je ključan podatak da čak 75 posto vlasnika Springa bateriju puni kod kuće. Spring je serijski opremljen punjačem za izmjeničnu struju snage 7,0 kW s kojim punjenje od 20 do 100 posto (baterija kapaciteta 26,8 kWh) na kućnoj utičnici traje nešto manje od 11 sati, ili pak četiri sata ako vozilo punite na wallboxu. Na raspolaganju vam je i opcijski brzi punjač istosmjernom strujom snage 30 kW s kojim punjenje od 20 do 80 posto kapaciteta baterije traje 45 minuta. Iako u trenutku europske prezentacije Springa u Parizu homologacija još nije potpuno dovršena, iz Dacije ističu da bi doseg prema WLTP-u trebao biti najmanje 220 km.

Kompaktne dimenzije su pak ostale nepromijenjene – Spring u duljinu mjeri svega 3,70 metara, iako se po vanjskom robusnom izgledu to ne bi dalo naslutiti. I dalje ima jedan od najboljih krugova okretanja u segmentu (4,80 metara od rubnika do rubnika).

Promjene u unutrašnjosti su znatno važnije od onih vanjskih. Sve inačice novog Springa (oprema Essential, Expression i Extreme) opremljene su prilagodljivom digitalnom instrumentnom pločom sa sedmoinčnim zaslonom. Zaslon u boji, smješten iza novog upravljača (koji je sada podesiv po visini) jednostavno i učinkovito prikazuje najvažnije informacije. Uz to, može ga se podesiti tako da prikazuje dodatne informacije kao što je preostali doseg, potrošnja energije ili aktivnost sustava za pomoć u vožnji.

Spring je dostupan u šest boja, uključujući i novu bež boju Safari

Sustav ‘Media Control’, serijski dostupan u inačicama Essential i Expression, povezan je s tipkama za upravljanje na upravljaču te digitalnom instrumentnom pločom na kojoj se prikazuju multimedijske informacije i pozivi. Sustav uključuje dva zvučnika, vezu za bluetooth i USB-utičnicu. Povežu li se s besplatnom aplikacijom ‘Dacia Media Control’, vozači putem pametnog telefona mogu pristupiti radijskim ili medijskim funkcijama te drugim značajkama poput navigacije. Sustav ‘Media Nav Live’ (serijski dostupan u inačici Extreme i opcijski u Expression) pak uključuje veliki 10-inčni središnji zaslon osjetljiv na dodir s uslugom pametne navigacije u trajanju do osam godina, informacije o prometu u stvarnom vremenu, ažurne karte europskih prometnica te opciju bežičnog povezivanja sa sustavima Apple CarPlay i Android Auto.

Sustav ‘Media Nav Live’ opremljen je i dvjema USB-utičnicama. Praktičniji no ikad, novi Spring opremljen je i dvosmjernim punjačem (od vozila do mreže) s pomoću kojeg može opskrbljivati električne uređaje energijom. Poseban adapter koji se spaja na priključak za punjenje iza prednje maske funkcionira kao standardna utičnica od 220 V/16 A. Spring bi prema prvim najavama u Hrvatsku trebao stići u drugoj polovini ove godine, a cijene zasad nisu poznate.

Serijski Spring dolazi na 14-colnim naplatcima, dok se 15-colni nadoplaćuju