Cupra Leon 1.5 EcoTSI – Lavlja griva, blaga rika

Iako je riječ o light-izdanju Cuprinog kompakta koji je još uvijek dostupan i kao klasičan Seat Leon, mala razlika u cijeni donosi veću protuvrijednosti koju će cijeniti svi vozači sportskog duha. U konkretnom slučaju, 1.5 TSI ne puca od snage, ali nudi dovoljno temperamenta

Ono što je GTI kod Volkswagena, to je Cupra kod Seata. No, čini se kako sve ide u smjeru da se Cupra izdigne iznad Seata, što se i događa, pa Seat kao takav pada u drugi plan i polako gubi svrhu postojanja. Kao samostalan brend unutar grupacije, Cupra je odlično popunila tržišnu nišu. Poglavito s Formentorom, koji nije izvedenica postojećeg modela iz Seatovog portfelja, već originalan proizvod koji uživa veliku popularnost među mlađim kupcima koji cijene specifičan stilski izričaj i auru kojom zrači svaka Cupra. Pa tako i ‘prepakirani’ Leon, stari znanac i brat blizanac Golfa. Konkretan testni primjerak ipak ne puca od snage jer pod prednjim poklopcem je početna motorizacija, 1.5 TSI sa ‘samo’ 150 KS. Pa hajdemo provjeriti je li to dovoljno za ulazak u uzbudljiv svijet Cupre koja inače podrazumijeva i dvostruko brojniju konjicu.

Klasična konfiguracija

Testni primjerak stigao je s ručnim 6-stupanjskim mjenjačem koji kao i DSG-varijanta na papiru ima identičnih 150 KS, ali ne i potporu 48-voltnog starter-generatora. Svejedno, 1.5 EcoTSI snage 150 KS dovoljan je da Leon do 100 km/h stigne za pristojnih 8,9 s (eTSI 8,7 s) te postigne maksimalnih 214 km/h. Za vozače smirenijeg duha, više nego dovoljno. Ono na što možete uvijek računati, pa taman da ne zabijate pedalu gasa u pod, je čvrsto podešeno podvozje. Opruge i amortizeri dobro se nose sa svim vrstama neravnina, ali niskoprofilne gume (225/40-18) ne mogu filtrirati sve udarne rupe i kratka poprečna izbočenja. To je svojevrsni danak komforu vožnje, ali Cupri ga ne uzimamo za zlo.

Slična je priča i sa sjedalima koja nisu beskompromisno profilirana za vožnju na granici, ali u većini slučajeva nude dovoljno bočne potpore. Najviše negodovanja izaziva sustav opsluživanja koji je zapravo isti na svakom Leonu, nosio on Cuprin ili Seatov logo. Suštinska je razlika što je kod Cupre dijagonala ekrana veća (10 umjesto 8,25 inča), a testni primjerak odlazi još korak dalje jer za doplatu od 919 eura za akcijski paket dolazi s 12-inčnim zaslonom, bežičnim punjačem za mobitel i navigacijskim sustavom Cupra Connect treće generacije.

Primamljivo vozačko okruženje

Digitalni instrumenti nude šest različitih prikaza informacija, a sukladno sportskom karakteru Cupre odlično se uklapa baš onaj najsportskiji, sa središnje smještenim velikim okretomjerom i lap-timerom koji se ne mora nužno koristiti za mjerenje brzine kruga na stazi, ali može poslužiti da provjerite koliko ste brzi na nekim omiljenim zavojitim dionicama na koje se uvijek volite vraćati.

Vozačka ergonomija je vrlo dobro pogođena, jedina mana je predugačak hod pedale spojke, pa je lijeva noga kudikamo zaposlenija od desne, naročito u gradskim gužvama i ritmu vožnje kreni-stani. Za utjehu, gradska svakodnevica je lako podnošljiva, karoserija ostavlja dojam lakoće i prozračnosti, a upravljač s dovoljno progresivnosti prenosi mnoštvo informacija s podloge.

Sportski orijentirani vozači cijenit će još jedan detalj – stražnji kotači nisu ‘zakovani’ za podlogu, pa se naglim oduzimanjem gasa u zavoju i kontriranjem upravljačem lako ulazi u bočno klizanje, tim više što ESP nije podešen suviše restriktivno. A motor, iako najslabiji u ponudi, rado ulazi u okretaje i nudi ugodnu, premda ne izraženo sportsku zvučnu kulisu. Jasno je da 150 KS ne može osigurati onu nadaleko poznatu Cuprinu ‘paprenost’, ali ako je ideja kupiti kompakt za svakodnevicu i poneko dulje putovanje, tada ne treba zaobići 1.5 TSI. Zahvaljujući dugačko proračunatom šestom stupnju prijenosa, autocestom se poštujući ograničenja brzine može voziti s prosjekom tik ispod 7 l/100 km, a zgodno je što se motor pri još uvijek tolerantnih 150 km/h vrti na niskih 2700 o/min. U smirenijoj vožnji gradom također računajte na prosjek oko 7,5 l/100 km, dok opuštena vožnja magistralom rezultira s prosjekom oko 5 l/100 km. U smislu negativne akceleracije možemo pohvaliti dobro doziranje kočnica i kratke zaustavne puteve. Preciznije, Cupra Leon s brzine od 100 km/h zaustavlja se za 34,9 m.

Univerzalna upotrebljivost

Što se tiče prijevozničkih kvaliteta, prigovora nema. Riječ je o klasičnom kompaktu s poznatim vrlinama i ponekom manom u smislu varijabilnosti na koju je lako zažmiriti. Stražnja klupa je razmjerno komforna i nudi dovoljno mjesta za odrasle, uz dovoljno mjesta za koljena. Prtljažnik je solidan i obujmom u prosjeku klase, jedino što može zasmetati je visok utovarni prag. Ono po čemu se Leon pod Cuprinom značkom ističe iz gomile je specifičan imidž i brojni detalji na račun kojih se uspješno odmiče od konfekcije. Istina, ovakva konfiguracija s početnim, ali nimalo anemičnim benzincem od 150 KS možda nije tipična za Cupru od čijih automobila očekujemo beskompromisan nastup. U konačnici, paleta motora je široka i seže sve do 310 KS pa će svatko pronaći nešto po svom ukusu. Ono što ostaje nepobitno je činjenica da uz 1.5 TSI dobivate vrlo dobro izbalansiran, klasičan kompakt koji se odlično snalazi u uvjetima svakodnevice. I skuplji je nepunih 2000 eura od vrlo slično konfiguriranog Seata Leon FR 1.5 TSI, što se kroz mjesečnu ratu lizinga neće ni primijetiti.

TEHNIČKI PODACI

Karoserija

D x Š x V 4398 x 1799 x 1442 mm, međuosovinski razmak 2683 mm, prtljažnik 380 litara, masa 1364 kg

Motor

Turbobenzinski, 1498 ccm, četiri cilindra, 110 kW/150 KS pri 5000 o/min, okretni moment 250 Nm od 1500 do 3500 o/min

Prijenos

Ručni mjenjač sa šest stupnjeva, pogon na prednje kotače

Vozne osobine

0-100 km/h…………………8,9 s

Najviša brzina……………..214 km/h

Potrošnja kombinirana (WLTP)….5,9 l/100 km

Potrošnja na testu….6,8 l/100 km

Emisija CO2…….135 g/km

Konkurenti

KIA Ceed 1.5 T-GDi GT-line od 26.199 eura, Ford Focus ST-line 1.0 EcoBoost 125 KS od 27.915 eura, VW Golf R-line 1.5 TSI od 31.100 eura

Cijena

Početni model……………od 29.181 eura

Testirani s doplatama……….33.189 eura

Ocjena

PLUS: specifičan imidž brenda, vozne osobine, umjerena potrošnja, uvjerljive kočnice, upotrebljivost u svakodnevici

MINUS: ograničena varijabilnost kabine, kompromitirana udobnost na 18-colnim kotačima, skromne vršne performanse