Nažalost, ne postoji apsolutna sigurnost

Počivaj u miru, Craig, svijet relija će bez tebe biti siromašniji u svakom pogledu

Na svim kartama i akreditacijama za svako važnije motorsport događanje uvijek stoji – Motorsport can be dangerous! Motorsport može biti opasan! Na to nas je bolno podsjetila ova nesreća posade Breen-Fulton za vrijeme testiranja pred Croatia Rally u Starom Golubovcu. Kiša je padala cijeli dan, i20 je izletio i udario bočno vozačkom stranom. Uvijek vedri, nasmijani Craig Breen fatalno je nastradao na licu mjesta, a njegov suvozač James Fulton nije ni ozlijeđen.

Nažalost, još uvijek se dobro sjećamo Velškog relija 2005. godine. Tada je, naime, u reliju za svjetsko prvenstvo bio zabilježen posljednji smrtni slučaj. U vrlo sličnim uvjetima (kiša, sklizavica) Peugeot 307 WRC izletio je u jednom zavoju te udario bokom u stup uz cestu. Markko Märtin je bio neozlijeđen, a njegov suvozač Michael Park stradao je na licu mjesta. Ta je nesreća, de facto, završila Märtinovu karijeru koji se nije uspio oporaviti od gubitka prijatelja. Otad smo vidjeli promjene u klasama, WRC-klasa je zamijenila dvolitreni motor 1,6-litrenim, snaga je sa 300 KS povećana na 370 KS. Doživjeli smo i veliki povratak aerodinamike pa i prelazak u klasu Rally1 kakvu poznajemo danas.

Usporedo s time su postroženi zahtjevi za sigurnost, zaštitni kavezi su postajali jači, čvršći, otporniji… Bilo je otad nebrojeno izuzetno teških nesreća (prva nam pada na pamet Tanakova iz 2020. u Monaku) iz koje su posade izlazile neozlijeđene. I takav protok vremena (17 i pol godina od smrti Michaela Parka) nas sve uljulja u uvjerenje da je danas motorsport siguran. Jest mnogo sigurniji nego što je bio i stalno se radi na tome da bude još sigurnijim, ali apsolutne sigurnosti nikad neće biti. Na to nas upućuje pak druga nesreća u kojoj je stradao također vrhunski relijaš Philippe Bugalski. On je stradao kod kuće, dok se bavio kućnim poslom, nakon završetka uspješne reli karijere.

Craig Breen bio je iznimno vedra i otvorena osoba s kojom se uvijek moglo porazgovarati, uvijek je pronašao vremena da porazgovara s navijačima koji bi se zatekli oko njega pa tako nije odbio ni skromnog potpisnika ovih redaka lani na testiranju u Bosiljevu, već je odgovorio na nekoliko pitanja. Počivaj u miru, Craig, svijet relija će bez tebe biti siromašniji u svakom pogledu.