Pedeset nijansi Hrvatske – Dokumentarac o WRC Croatia Rally 2022.

Pedeset nijansi Hrvatske, naslov je zanimljivog filma koji je svoju premijeru doživio u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema. Nije riječ o kopiji poznatog svjetskog filma, već o dokumentarcu koji prikazuje mnoštvo zanimljivih detalja s drugog po redu održanog WRC-a, u travnju ove godine

Dokumentarni film autora Vlade Bobana traje sat vremena, donosi najzanimljivije detalje iza scene WRC utrke u čijoj je organizaciji sudjelovalo gotovo dvije tisuće ljudi. Snimanje filma počelo je sto dana prije samog natjecanja.

Ljeto smo proveli u montaži. Snimili smo pedeset sati materijala i trebalo je to sve pregledati i složiti u tečnu, gledateljima prihvatljivu priču koja im približava sve ono što se događa u pripremi automobilističkog spektakla. Brojni su izazovi s kojima se organizatori moraju nositi.

‘Sigurnost je najvažniji segment, a prije samih brzinaca publika uvijek najviše voli stati u zonu izlijetanja. To je, naravno, neprihvatljivo, pa onda zna doći i do konflikata koji su, srećom, svi riješeni’, izjavio je Vlado Boban, reporter Nove TV i autor filma. Želja autora bila je prvenstveno kamerom zabilježiti one detalje koje prosječan rally zaljubljenik ne može vidjeti, odnosno nema priliku za to. Tako je u filmu snimateljska ekipa ovjekovječila neke od trenutaka koji su naizgled nebitni, no bez njih ne bi bilo natjecanja.

Vlado Boban i Fernando Kirigin

Primjerice postavljanje zaštitnih ograda u gluho doba noći na području Kumrovca, kadrove u kojima organizatori mole gledatelje da stol s roštiljem, gemištom i ostalim slasnim delicijama pomaknu iz izletne zone, koja je usput rečeno u dvorištu gledatelja koji se moraju maknuti, do nekih drugih zanimljivosti koje onaj tko nije u žiži zbivanja nikada ne bi vidio. Radnja filma odvija se na svim za rally zanimljivim lokacijama. U sat vremena prikazano je gotovo svako područje organizacije.

Publika tako ima priliku vidjeti izbor volontera, brzinaca, sitne probleme s kojima se organizatori susreću u pripremnim danima, ali i emocije volontera, kao i samih organizatora. Nismo, nažalost, uspjeli ovim filmom obuhvatiti sve koji su sudjelovali u organizaciji Croatia Rallyja. Materijala je bilo za dvanaest nastavaka, ali morali smo se ograničiti na ovom formatu od sat vremena. Svjesni smo, naravno, da je za uspjeh ovakve manifestacije potreban dobro uigran tim. Zato još jednom zahvaljujem svima, brojnim volonterima, entuzijastima, hitnim službama, redarima, sucima i višim sportskim dužnosnicima.

Još jednom smo pokazali da Hrvatska može i zna ugostiti najveće sportske priredbe’ zaključio je uoči početka filma predsjednik organizacijskog odbora Croatia Rallyja Daniel Šaškin. Naravno, nisu izostavljene niti glavne zvijezde rallyja, vozači, koji odreda, a to smo mogli čuti i netom nakon utrke svi od reda hvale Hrvatsku kao domaćina. Ako bismo njih pitali za zajednički nazivnik našeg drugog izdanja ove najprestižnije utrke, on bi svakako glasio “tricky”.

Još jedan vrijedan detalj prikazan u filmu, svakako je pohvala organizatorima od čelične lady, koja je zadužena za sigurnost u FIA-i, Michele Mouton. Kamere su zabilježile rečenicu, Hrvatska ima najljepše asfaltne brzince u cijelom prvenstvu. E kad to kaže žena koja jednim klikom otkaže brzinac, onda to ima posebnu težinu.

Uz autora Vladu Bobana, na filmu su radili snimatelj Dejan Tatomir, montažeri Tomislav Židanić i Ivan Malenica, novinar Stipe Antonijević te Marko Blazina koji potpisuje izradu grafike u dokumentarcu. Interes za dokumentarcem već je iskazao i WRC TV koji bi ga pustio u globalnu distribuciju. Autor i organizatori nadaju se prikazivanju filma i na domaćim televizijama.