Česi se protive zabrani proizvodnje automobila s unutarnjim izgaranjem

Polako, ali sigurno automobilska industrija mijenja se stubokom pred našim očima. No, izgleda da se 'guranje' zelenih vozila (čitaj – električnih automobila) ne sviđa se baš svima

Europska unija decidirano je rekla svoje: Automobili će s vremenom voziti isključivo na električni pogon. No, rokovi koji se postavljaju nekima se čine prekratima. Izgleda da se najviše bune – Česi. Domovina Škode, jasno kao članica EU, trebala bi poštovati zakone koje donese Europski parlament, ali češki premijer Andrej Babiš javno je rekao kako želi zaštiti domaću automobilsku industriju.

‘Nećemo poštovati zabranu proizvodnje automobila s motorima s unutarnjim izgranjem’, oštar je bio Babiš u izjavi za češke novine iDnes. A zanimljivo je da odredba koja bi trebala zabraniti proizvodnju takvih vozila do 2035. bi se mogla dovesti u pitanje. Zašto? Možda zaboravljate na činjenicu da upravo Republika Češka sljedeće godine predsjedava EU. Babiš dodaje kako naravno nema namjeru stopirati razvoj električne mobilnosti, ali da je neće ni poticati subvencijama i drugim mjerama. Automobilska industrija čini čak jednu trećinu BDP -a Češke, a osim Škode tu svoju tvornicu imaju i Stellantis Group i Hyundai.

I drugi nevezani uz automobilsku industriju u Češkoj izgleda ne ljube previše e-mobilnost. Istraživanje analitičke tvrtke Ernst&Young pokazuje kako 90 posto tvrtki u toj zemlji u svom voznom parku nema ni jedan električan automobil, a niti nemaju namjeru kupovati e-vozila.