BMW zaustavio isporuku modela M3 i M4

Neispravan dio motora koji isporučuje dobavljač uzrok je zaustavljanja isporuka. Tvrtka iz Munchena privremeno neće isporučivati M3 i M4 svojim kupcima

Dok gotovo cijela automobilska industrija ima problema s opsluživanjem kupaca sa željenim vozilima ili konfiguracijama vozila zbog stalne krize s čipovima, vrlo sličan problem pojavljuje se u BMW-u. Isporuke modela M3 Sedan, M4 Coupé i M4 Competition Cabrio (xDrive) trenutno su u Münchenu na čekanju. Razlog za to: Tijekom rutinske kontrole kvalitete pronađeni su nedostaci na glavnim ležajevima kućišta snažnog twin-turbo linijskog šestocilindraša. BMW jasno sam sastavlja motore, ali proizvođač, kao i mnoge druge komponente, neke dijelove dobiva od dobavljača.

Anomalije u procesu podmazivanja

Ako bi htjeli biti malo zločesti, nazvali bismo to tradicijom brenda.Smatra se da su čak i kućišta ležaja u M verzijama E36, E46 i E60 bila sklona trošenju. Ali ne želimo zadirkivati. Glavni ležajevi djeluju kao prihvat radilice i podmazani su motornim uljem tako da se izbjegavaju metalni kontakti s visokim trenjem. Međutim, to ne uspijeva uvijek sto posto, čak ni kod drugih proizvođača. U ovom slučaju sve je postalo sumnjivo tijekom procesa premazivanja osnovnog materijala, ali prema trenutnom stanju, samo 35 vozila je pogođeno neispravnom serijom.

Iz BMW-a tvrde kako se ovdje ne radi o klasičnom opozivu i da tako nešto nije ni u planu učiniti. Ne isporučuju se samo određena vozila s greškama. Na problemu se intenzivno radi, kako poručuju iz Bavarske, i kupcima će njihovi sportski modeli biti isporučeni u što kraćem roku.