BMW 840d GC – Neodoljiva snaga

Elegantan kupe koji je ekonomičan koliko i kultiviran, pokreće dizelski motor sa šest cilindara. Da, lijepo je znati da još uvijek postoji

Gotovo se nitko više ne usuđuje to reći naglas – BMW 840d Gran Coupé je izvrstan auto na duge staze kojim možete mirno i vrlo brzo prelaziti velike udaljenosti pri visokim prosječnim brzinama. Osim toga, ima visoko učinkovit šestcilindarski redni dizelski motor koji isporučuje 340 KS i 700 Nm. I da, to je više no dovoljno. Očigledno, BMW nije jednoglasnog mišljenja da je motor s kompresijskim paljenjem u automobilu prošlost, jer je fini pogon ostao u ‘Osmici’ i nakon blagog facelifta ovog proljeća.

S mild-hibridnom tehnologijom

Briga je uglavnom ograničena na interijer i opremu, sve ostalo ostaje kako je bilo. Ionako nije bilo mnogo potrebe za promjenom. Gran Coupé sa svojim četverim vratima elegantno balansira u graničnoj zoni između sportskog automobila i limuzine. Što, između ostalog, znači da od raspoloživog prostora ne treba očekivati čuda. Ulazak straga može biti nešto teži zbog niskog krova, no jednom kad uđete, udobno se smjestite u odvojene fotelje, prostora za glavu i koljena ima sasvim dovoljno.

Prtljažnik je, s druge strane, pseudodiv, a kroz uski otvor prolaze samo sitni komadi prtljage. Možda biste poželjeli da Gran Coupé s četiri sjedala ima prava peta, prtljažna vrata. No radije bismo pričali o vožnji u dizelskoj ‘Osmici’. Ne baš slab šestcilindraš ima potporu 48-voltnog električnog sustava s blagim hibridnim funkcijama. Tako sustav s podrškom za električni pogon pomaže u prevladavanju bilo kakvog gubitka snage. Dojam – neodoljiva, spontano dostupna snaga i sustav start-stop koji djeluje vrlo dobro.

Sve to utječe na potrošnju. U prosjeku testa, BMW nam je tražio osam litara dizela na 100 km. S prosjekom od sedam litara također možete biti vrlo brzi. Pa čak i kod mnogo dinamičnije vožnje, gdje nismo pazili koliko snažno pritišćemo desnu papučicu, rijetko smo prelazili potrošnju od devet litara. Izvanredno, jer šestcilindraš mora pokretati kupe težak oko dvije tone.

Karoseriji pomažu i adaptivni amortizeri koji osiguravaju kultivirano iskustvo vožnje i dolaze standardno. Kao što smo i rekli – zaista grandiozan auto na duge staze.

OCJENA:

Ovaj BMW karakterizira uglađen, snažan i ekonomičan dizelski motor. To prati čvrsta, ali nikako neudobna karoserija i savršen izgled. Automobil s pet zvjezdica.