Alfa Romeo Tonale (2022.) – Konačno nova Alfa

Alfa je posljednji put predstavila novi model 2017. - Stelvio, a kompaktni Tonale odsad nadopunjuje ponudu SUV-a. Razjasnit ćemo što donosi novi 'Talijan' s vrhunskim modelom Veloce sa 160 KS

Blic-info:

SEGMENT: Kompaktni SUV (C-segment)

TROŠKOVI: Cijena za Hrvatsku još nije određena

POČETAK PRODAJE: Rujan

KONKURENCIJA: Jeep Compass, Audi Q3, BMW X1, Mazda CX-30

Otkako je Alfa Romeo 2020. zaustavila proizvodnju sportskog automobila 4C sa središnje postavljenim motorom te kompaktne Giuliette, njihov je asortiman ograničen na svega dva modela srednje klase – Giuliju i Stelvio. Pri čemu je posljednje spomenuti SUV zapravo najnoviji model koji je sada star već više od četiri godine. Krajnje je vrijeme za novi model, koji Alfa sada predstavlja kompaktnim SUV-om naziva – Tonale.

Riječ je o bliskome rođaku Jeep Compassa, koji također ima 1,5-litreni benzinski motor sa 130 KS. Pomaže i 48-voltni start-generator uz DCT-mjenjač sa sedam stupnjeva prijenosa. S druge strane, jednako snažan 1,6-litreni turbodizelaš iz grupe bit će dostupan samo kod Alfe, s obzirom na to da ga je Jeep nedavno izbacio iz programa. Nešto kasnije uslijedit će i plug-in izvedba Tonalea, koju će pak pokretati sistemskih 275 KS, uz pomoć baterije kapaciteta 15,5 kWh (Jeep: 245 KS, 11,4 kWh). Našu prvu probnu vožnju odradili smo s benzinskim motorom od 160 KS ispod prednjeg poklopca, koji također koristi Millerov ciklus, ali je opremljen VTG-turbopunjačem (promjenjiva geometrija turbine).

Letargični pogon

Za Tonale u tehničkim podacima stoji da mu je najviša brzina 210 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h odradi za 8,8 sekundi, što su tipične vrijednosti za slično motorizirano vozilo mase oko 1,5 tona. Unatoč potpori elektromotora od 15 kW, Alfa iz stajanja ne ubrzava baš poletno, iako nema nikakvih abnormalnosti u svakodnevnoj uporabi. No zamjerku upućujemo činjenici da nije važno ubrzavate li lagano ili snažno, pogon pri tome reagira iznimno tromo. Najgore je kad u gradskoj vožnji sustav start&stop gasi benzinski motor možda odviše rano. Isti se ponovno lagano pali komandom na papučicu gasa, ali četverocilindraš tada postane glasan pri podizanju okretaja, a zatim tek nakon sekundu dvije reagira i povlači s mjesta.

Povrh toga, povremeno se javljaju dva kratka trzaja pri usporavanju, kada mjenjač prebacuje u niži stupanj. To ne samo da smanjuje komfor vožnje, već i iritira. Jer čak i ako ste okretaje podignuli na dobrih 4000, pri punom gasu i dalje se barem sekundu i pol Tonale premišlja prije nego što krene naprijed. Drugim riječima, ako želite ubrzati na polovici zavoja kada ste ga već skoro svladali, ubrzanje često dolazi tek kada je zavoj gotov.

Osim toga, prije zavoja morate uzeti u obzir odgođeni početak kočenja motorom. Kada maknete nogu s papučice gasa, automobil ne počinje kočiti motorom još dobre dvije ili tri sekunde. Međutim, prema Alfinim inženjerima, takvo ponašanje je namjerno za slučaj da vozač odluči ‘krstariti’, primjerice kada nailazi na raskrižje gdje je upaljeno crveno svjetlo.

S druge strane, kočnice ‘Brake-By-Wire’ rade dobro, a za glatko zaustavljanje vrlo se brzo nalazi prava mjera pritiska. Ispod prednjeg poklopca Alfe Tonale u top-modelu Veloce, iza 20-inčnih naplataka, nalaze se čak i Brembove čeljusti s četiri klipa, uz pomoć kojih Alfa snažno usporava. Što se dinamike na magistralnim cestama tiče, Tonale ima vrlo sportski naglasak s niskim nagibom karoserije i brzim reakcijama na komande upravljača koji je dosta izravan. U to se ne uklapa samo pretjerana lakoća okretanja volana, koji se čak i u načinu rada Sport nimalo ne ukruti pa na kraju sve dovodi do toga da na volanu uopće nemate osjećaj za prisutne sile u zavojima. Jedino što ćete svakako osjetiti su oštećenja na cesti koja se prenose trzajima koji u konačnici ipak nisu prejaki.

Tako rade poluge

Unatoč velikim kotačima, Tonale s adaptivnim amortizerima i dalje poprilično ugodno vozi, ako ne i nježno. Međutim, na cestama kojima je prijeko potrebna sanacija ponekad se čuje lagana tutnjava pod karoserijom. Dojam kvalitete je u osnovi pristojan. Alfa i Maserati mjenjači (čitaj – polugice iza volana) također daju svoj obol guštu u vožnji. Ogromne aluminijske poluge postavljene na stup upravljača s dugim hodom i dobro definiranim otporom osiguravaju mnoštvo zabave s osjećajem klika, da čak poželite ručno mijenjati stupnjeve i u urbanim sredinama, iako automatsko izmjenjivanje stupnjeva prijenosa vrlo razumno radi.

Uglavnom, sve funkcionira posebno dobro jer se polugice mjenjača ne okreću s upravljačem. Također sjajno – ergonomski udubljeni dijelovi na kožom obloženom upravljaču, koji je pri dnu malo spljošten.

Alfino glasovno upravljanje može se pozvati tipkom za glasovno upravljanje ili dugim pritiskom putem uparenog pametnog telefona (Siri, Google Assistant). Alternativno, i Amazonova Alexa omogućuje glasovno upravljanje. Ona se aktivira putem male grafičke ikone na zaslonu osjetljivom na dodir te također može ‘surfati’ Internetom. Infotainment radi prosječnim tempom, podržava bežično Apple CarPlay i Android Auto. Navigacija se prikazuje lako razumljivom navođenom rutom putem softvera TomTom. Infotainmentom se upravlja isključivo dodirom, s izuzetkom rotirajućeg valjka za glasnoću i multimedijskih tipki na upravljaču. To se odnosi i na grijanje upravljača i sjedala, kao i njihovu ventilaciju, dok je za dvozonsku klimu ispod monitora niz tipki sa svim važnim funkcijama. Straga klimatizacija pak radi preko središnjih ventilacijskih otvora na središnjoj konzoli, na kojoj se također nalaze dva USB-priključka (kao i prije: po jedna utičnica USB A i jedna USB C).

U drugom redu ima dovoljno mjesta iznad glave, ali i prostor za noge i stopala je vrlo pristojan. U prtljažnik stane zadovoljavajućih 500 litara prtljage, šteta je samo što ispod podesive podnice nema malo više mjesta. Funkcionalnost je, sve u svemu, više nego solidna, straga se nalazi i 12-voltni priključak, a kamere projiciraju vrlo oštru sliku na zaslon, gdje se Tonale može vidjeti i u 360-stupanjskoj perspektivi. Osim toga, Tonale nudi pregršt modernih sustava asistencije za vozača kao dodatnu udobnost i sigurnost – tu je sustav održavanja vozila u traci (s kontrolnom tipkom na ručici pokazivača), aktivno navođenje trakom, prepoznavanje prometnih znakova i sustav tempomata s automatskom kontrolom udaljenosti.

Bez izvedbe s djetelinom s četiri lista

Kako trenutačno za hrvatsko tržište nisu formirane cijene, možemo samo nagađati koliko će stajati početni model. Unatoč tome, uvoznik nam prenosi da upita ne nedostaje. Stoga možemo pogledati kako stvari stoje u Njemačkoj. Tamo, naime, možete očekivati izvedbu Veloce za 44.500 eura. Model Tonale TI s motorom od 160 KS stoji 2500 eura manje, a početna izvedba Super s motorom od 130 KS košta 35.500 eura. Kod nas Tonale stiže u rujnu pa ćemo tijekom ljeta vjerojatno saznati i cijene za domaće tržište.

Inače, Alfa trenutačno ne planira sportsku verziju Quadrifoglio kao konkurenta modelima Mercedes-AMG-u GLA 45, Audiju RS Q3 ili Cupri Formentor VZ5. Platforma ne nudi potpuno električnu verziju pa stoga preostaje za vidjeti kako će Talijani ‘uglazbiti’ plug-in pogon.

ZAKLJUČAK:

Izraženi nedostatak reakcije blagog hibridnog pogona ne utječe samo na zabavu već i komfor. Inače, poprilično prostran i moderno opremljen Tonale podešen je sportski, ali nije neudoban.