VW zatvara svoje tvornice u Europi

Gigant će zatvoriti i svoj najveći pogon u Wolfsburgu, a rok na koji će VW pogoni biti 'na ledu' najvjerojatnije je dva tjedna

Mnogi europski proizvođači razmišljaju o zatvaranju ili su već zatvorili svoje pogone po Europi. PSA grupacija tako je primjerice odlučila zaustaviti proizvodnju do 27.ožujka u svim svojim pogonima, dok je Renault od ponedjeljka navečer zatvorio tvornice u Francuskoj.

Prestanak rada za sada u pet država, izvjesno i ostatku Europe

Krizno stanje oko notornog virusa nije zaobišlo ni njemačkog diva, pa tako doznajemo kako Volkswagen namjerava zatvoriti tvornice u Slovačkoj, Italiji, Portugalu i Španjolskoj te u Njemačkoj prije kraja ovog tjedna.

Radno vijeće VW grupe zaključilo je da radnici u svojim tvornicama ne mogu održavati sigurnu udaljenost jedni od drugih kako bi spriječili zarazu i preporučilo je obustavu proizvodnje. I ostale će tvornice diljem Europe, izvjesno je, biti zatvorene ako se širenje koronavirusa nastavi istom brzinom.

Pad prodaje i nesigurnost u isporukama

Proizvodnja će biti obustavljena u španjolskim tvornicama tvrtke VW, Setubalu u Portugalu, Bratislavi u Slovačkoj i tvornicama Lamborghini i Ducati u Italiji.

“S obzirom na trenutno značajno pogoršanje prodajne situacije i pojačanu nesigurnost u pogledu isporuke dijelova za naše pogone, proizvodnja bi se trebala u skoroj budućnosti obustaviti u tvornicama koje rade pod grupnim robnim markama”, izjavio je u utorak izvršni direktor VW Grupe Herbert Diess.

I drugi partneri u krizi

Podsjećamo da je Volkswagen vlasnik Audija, Bentleyja, Bugattija, Ducatija, Lamborghinija, Porschea, Seata i Škode, pa na sami spomen tih marki možemo shvatiti o kakvoj se globalnoj krizi ovdje radi. “Pojedinačne marke priopćit će detalje operativnih planova što je prije moguće”, rekao je Diess.