Vozili smo Renault Clio V – Ekskluzivno!

Iako je prva vožnja Clija najavljena tek za lipanj, imali smo ekskluzivnu priliku nedaleko Pariza provozati predserijske izvedenice Renaultove gradske uzdanice. Slijede naši dojmovi

Glavni urednik magazina Auto motor i sport imao je čast kao prvi i jedini Hrvat sjesti za volan novog Renault Clija, pa ga voziti po stazi Mortefontaine, nadomak Pariza, s inženjerima odgovornim za nove postavke. Da stvar bude bolja vožnja je odrađena još u prosincu 2018. godine, ali zbog embarga i tajnosti nije smjela biti prije objavljena

Otkrivamo četiri najvažnije novosti

1. Snažniji i učinkovitiji motori

Novi Clio stiže s temeljito revidiranim pogonima. Na stazi u Mortefontaineu imali smo prilike isprobati potpuno novi trocilindarski jednobenzinac sa 100 KS koji je uparen s petbrzinskim ručnim mjenjačem. Njegovih 160 Nm okretnog momenta trebalo bi biti dostatno za gradsku svakodnevicu, a primjećujemo da nema neugodnog poskakivanja ni ‘urušavanja snage’ u trenutku kretanja s mjesta, a koje smo zamijetili na prethodniku (0,9). Isto tako, novi sedmobrzinski EDC-mjenjač – koji dolazi na 1,3-litrenom turbaku sa 130 KS – radi fantastično! Strašno je brz i precizan te uvelike povećava komfor u vožnji.

2. Komfornija i lakše podesiva sjedala, više mjesta straga

Renault je u unutrašnjosti obećao veći luksuz, no budući da je bila riječ o predserijskim automobilima, to nismo imali prilike iskusiti. No osjetili smo komforna sjedala s izvrsnim bočnim držanjem koje je iznimno lako podesiti zbog novog, odnosno praktičnijeg razmještaja. Straga pak ima dovoljno mjesta za smještaj odrasle osobe (185 cm), a da pritom ne trpe ni koljena ni glava.

3. Manja buka u unutrašnjosti, udobniji ovjes

Mortefontaine je kružna staza s nagibom na kojoj smo mogli voziti i do 150 km/h. Razina buke osjetno je snižena u odnosu na prethodnika, što smo osjetili, iako automobil nema tvorničke aerodinamičke vrijednosti (maskiran, naljepnice). Naime, cijelo vrijeme vožnje vodili smo ugodan razgovor s Renaultovim inženjerima, a da nismo morali podizati intenzitet glasanja.

4. (Ponovno) nepregledan straga

Još jedno iskustvo s ekskluzivne prve vožnje Renault Clija je preglednost, ili bolje rečeno nepreglednost straga. U redu, taj nedostatak će se, naravno, nadomjestiti ugradnjom kamere za vožnju unazad, no vrijedi spomenuti da se po tom pitanju – u odnosu na prethodnika – nije ništa promijenilo nabolje.