Rabljeni Volkswagen Touran 1.6 TDI – lovio sam ga godinu dana

VW Touran sa sedam sjedala pruža uslugu kao rijetko koji monovolumen, a lako i se i prodaje ako je dobar. Zato treba biti brz i informiran pri kupnji jer pogrešan ulov znači velike izdatke - treba ga uloviti!

Popularnost VW Tourana je opravdana jer gotovo nema sedmerosjeda koji robusnost, dinamiku i komfor spaja na tako dobar način i u tako kompaktnim dimenzijama. To je model koji se jako lako prodaje i koji u razredu manjih 5+2 monovolumena tržište dijeli s Opelom Zafirom te Citroënom Grand Picassom i Renaultom Grand Scenicom. Djelomično i zbog konkurenata, ali i zbog imidža „njemačkog vozila“ nije nimalo čudno što većina kupaca najprije „zagrize“ za Touran.
Ono što je Golf među kompaktima to je Touran u klasi monovolumena. Ta tvrdnja čak ima i tehničku osnovu jer Touran od Golfa preuzima sve što može. Tek je posljednja generacija, ova iz 2015. godine, razvijena na modularnoj MQB-platformi, a dosadašnji modeli stoje na osnovi Golfa V i VI. To za vozne osobine znači samo dobro jer Touran u klasi zaista nudi najbolje. Francuzi su bitno mekši, dijelom su zato i udobniji, a Zafira ostavlja dojam težine. Touran među njima u vožnji djeluje agilnije i spretnije. Jako je stabilan na visokim brzinama i njime se, ako je na dobrim gumama, zaista može juriti.
U Touranu se sjedi povišeno i, ako je riječ o bogatijem paketu opreme sa sportskim sjedalima i većim info-ekranom, doživljaj je reprezentativan. Mjenjač je na pravom mjestu, sjedalo se jako dobro podešava, kao i volan, a tu je i klizni oslonac za lakat. Ako ne pričamo o šarmu i emocijama, Touran je tipično njemačko vozilo kojem je iz korisničke perspektive teško naći zamjerku. Pogotovo na prednjim sjedalima.
U drugom redu sjedala prostora ima u izobilju, ali samo ako su klizna sjedala pomaknuta skroz unazad prema prtljažniku. Sva tri su ravnopravna i, budući da nisu zbijena te stoje na mehanizmima, nisu reprezentativno široka. Djeca će putovati bez problema, ali ako gledamo samo širinu naslona, nije bajna. No, ništa bolje nije ni kod konkurenata.
Ovaj se model lovi zbog dva dodatna sjedala u prtljažniku. Ona se elegantno preklapaju u podnicu, a nasloni za glavu imaju svoje posebno mjesto. Treba znati da odrasla osoba na njima neće putovati ugodno, ali i da se upotrebljivost može popraviti guranjem drugog reda prema naprijed. No, tad u drugom redu nije bajno. Također, prtljažnik obujma 695 litara (pet sjedala) u slučaju sedmerosjeda smanjen je na 600 litara, ali je i takav itekako upotrebljiv. Touran nema problema ni s nosivošću jer kabina trpi gotovo 700 kg i – nema baš nikakve dvojbe – to je jedan od najkorisnijih modela kraćih od 4,5 metara (dug je 4,397 m).
Možemo pričati o početnim benzincima 1.2 TSI sa 105 KS, jačim izvedbama ili pak snagatoru 2.0 TDI sa 140 KS, ali realno je da se prodaje ponajprije izvedba 1.6 TDI. Neki modeli imaju samo 90 KS i mjenjač s pet stupnjeva, a većina razvija 105 KS i 250 Nm. Takav Touran postiže 186 km/h i ubrzava za 12,8 sekundi, i to će začepiti usta svima koji još žale za „supertajnim“ motorom 1.9 TDI. Takav se u Touran ugrađivao od 2006. do 2010. godine, a također je razvijao 105 KS i 250 Nm, ali uz lošije performanse i (179 km/h, 13,2 s). U svakom slučaju, snage ima sasvim dovoljno. Lako se pretječe, prevozi sedmero putnika, a na autocesti brzinu od 160 km/h nije problem održavati.

Potrošnja Tourana 1.6 TDI je fantastična, pogotovo ako je riječ o izvedbi BlueMotion. Ona ima nešto nižu emisiju CO2, pa je nerijetko i zanimljivija iz unosa iz EU zbog nižeg posebnog poreza. Uglavnom, potrošnja pri 120 km/h kreće se oko pet litara, a preko osam ne raste ni kad jurite autocestom. Modeli sa sustavom start-stop u gradu troše od šest do 6,5 litara i to je odličan rezultat. Za drugim, jačim motorom u Touranu zaista nema potrebe.

Jako pažljivo birati
Dobar VW Touran nije lako naći, ne zato što je to loš auto, nego zato što su pristigli iz najrazličitijih tržišta, a služe u najrazličitije svrhe. Od taksija, preko rent-a-cara do privatnih vozila koji su prešli velike kilometraže. Problem je i što je jako teško kilometražu provjeriti, a modeli stari samo tri godine nerijetko su prešli više od 200 tisuća kilometara. Najčešće su to samo oprani auti postavljeni na loše gume i bez kočnica, no i to je dobra polazišna točka kakvih sve ima. Pregledali smo ih desetak i sedam ih je imalo tragove većih ili manjih sudara po karoseriji, što prodavači nisu znali. Motor, dio oko turbine, mora biti potpuno suh i osjećaj snage mora biti odličan. Na ubrzanjima bez gasa Touran mora kliziti bez podrhtavanja jer suprotno znači problem sa skupim zamašnjakom. Jednostavno, ne kupujte ga bez posjeta mehaničaru i dijagnostike. To je motor na kojem zamjena EGR-ventila stoji oko 4500 kuna jer je sastavni dio usisa. Također, nerijetko mu katalizator nije mijenjan, nego je samo probušen i izbrisan iz elektronike. Želimo naglasiti da je Touran vozilo s kojim preprodavači „rade posao“ te da na njemu treba tražiti sve trikove. No, postoji i primjer dobre kupnje iz uvoza o kojoj svjedoči novi ponosni vlasnik i VW Touran s fotografija.