Nova Volkswagen California – Ikona modernog doba

VW je u Berlinu prikazao novu generaciju kampera California koja se sada bazira na Multivanu i njegovoj MQB tehnologiji. Novi je kamper duži, ima dvostruka klizna vrata te dolazi i u plug-in varijanti s pogonom na sve kotače

Sve je započelo još 1988. kada je nastala prva California bazirana na modelu T3, a u međuvremenu je VW prodao više od 280.000 primjeraka. Prethodna je generacija kao platformu koristila model T6.1 koji se zapravo temelji na modelu T5 iz 2003. no sada je vrijeme za nove tehnologije i MQB platformu koja otvara vrata ne samo brojnim modernim sustavima komfora i pomoći vozaču već i komfornijoj i dinamičnoj vožnji.

Nova California se stoga bazira na T7 Multivanu i to njegovoj produženoj varijanti sa 5,17 metara dužine i gotovo dva širine. Prethodna je bila kraća 27 cm odnosno četiri uža dok je visina i dalje ispod dva metra kako ne bi bilo problema s niskim garažama. O pogonu brinu trubo dizel (150 KS) i turbo benzinac (204 KS) pri čemu oba moment prenose na prednje kotače putem 7-stupanjskog DSG mjenjača. Po prvi će se put u ponudi naći i plug-in gdje prednje kotače pogoni 1.,5-litreni TSI, a stražnje elektro motor. Ukupna snaga sustava je 245 KS.

Linije opreme Beach, Coast i Ocean znamo već iz prethodnika te se u osnovi dijele na početni model s podiznim krovom, ali bez kuhinje (Beach), model s kuhinjom, hladnjakom i vanjskim tušem (Coast) te najluksuzniji Ocean s dodatnim grijanjem i krovnim spremištem. Spremnik svježe vode u potonja dva je porastao (+5 l) na 28 l, a novost je da sada serijski dolaze klina vrata s obje strane. Također nema više stražnje klupe već su tu pojedinačna sjedala. Pod varijante Beach Tour i Beach Camper uz dodatnu bateriju (40 Ah LiFePo) imaju i najširi donji krevet (198 x 133 cm) jer nemaju kuhinju sa strane.

Bogatije opreme imaju kuhinju sa strane kojoj se na račun dodatnih vrata može pristupiti i izvana, ali zato nude širinu od 106 cm. Sve verzija pak imaju gornji krevet ispod takozvanog pop-up krova koji nudi 205 x 114 cm. Pretprodaja novog modela California u Hrvatskoj započet će nakon ljeta 2024., kad će biti poznate i cijene, a prve isporuke uslijedit će krajem godine. No, kao i prije ne očekujte da će ovakav luksuz dolaziti po diskontnim cijenama.