TEST Toyota Corolla 1,8 Hybrid Executive

Hibridna Toyota Corolla u izvedbi sedan zapravo je sjajna zamjena za Aurisa kojeg više nema, pogotovo u izvedbi s hibridnim pogonom iz Priusa

Danas svi žele biti svestrani i crossoveri, pa su jasno profilirani auti zapravo pravo osvježenje. Ne moraju baš svi biti ‘Katica za sve’, a takva je i Corolla Sedan Hybrid, koja će pozicijom zamijeniti Avensis kao veću limuzinu.

Kao nasljednica stare Corolle Sedan, novi je model poprilično skup, ali kao zamjena za Avensis, vrlo je zanimljiva alternativa. Početna cijena iznosi 174.900 kuna, a nama se na testu našao najskuplji model po cijeni od 211.900 kn. Zanimljivo, stoji gotovo isto koliko i manja peterovratna izvedba koja je tek neznatno jeftinija (209.900 kn).

Najveći Corollin forte, možda i u pedesetgodišnjoj povijesti, je i sada jednostavnost ukomponirana sa sjajnom funkcionalnošću. Multimedija i zasloni su naizgled komplicirani, ali vozač se vrlo brzo počinje osjećati kao kod kuće. Izuzev putnog računala na koje se nismo uspjeli priviknuti.

Nova je platforma donijela 60 posto čvršću karoseriju, vozač sjedi 24 mm bliže podlozi, a središnja točka težišta također je nešto bliže tlu. Uz to, straga je multilink zadužen za savršeno prianjanje i sve je to kod Corolle dvanaeste generacije osjetno poboljšalo dinamička svojstva.

Corolla sa 5 vrata kronično pati od skučene stražnje klupe, ali to nije slučaj kod 26 cm duže limuzine

Nešto što možda i nije najvažnija stavka kod ovog automobila, no sigurno veseli s obzirom na prijašnje, pomalo anemične generacije. Vozi se korektno, čak bismo pohvalili lakoću vožnje, ali sport i dalje ne stanuje u Corolli. No mnogo je važnije što je udobna.

Primjetan je i napredak u unutrašnjosti, ponajprije boljih materijala, a i dalje je razmještaj tipki i prekidača postavljen najlogičnije, tako da se i na azijskom, tržištu SAD-a i našem europskom tlu svaki kupac u samo nekoliko minuta može naviknuti na interijer ovog hibrida.

Straga se, za razliku od kompaktne izvedbe, i na dužim putovanjima udobno mogu smjestiti i odrasli, dok prtljažnik ponešto kaska za konkurencijom (471 l) – ali ovo je ipak hibrid s baterijom.

Također, ugodno nas je iznenadila Corollina udobnost s obzirom na 18-inčne naplatke iz opreme Executive. Kraće neravnine i rupe ili duže neujednačenosti na kolniku Corollin će ovjes vrlo lako ‘ukrotiti’, pa ćemo još jednom ponoviti da je iznenađujuće udobna. Zaista, ovo je hibrid kojim se mogu raditi veće kilometraže, iako ima relativno malen spremnik goriva (43 l) s obzirom na klasu.

Ekologija na prvom mjestu

Zanimljivo, iako se u peterovratni HB-model i Corollu karavan (TS) ugrađuje novi hibridni sustav (sa 180KS) koji koristi dvolitreni motor – takav ovdje nije dostupan.

Testna je Corolla od doplata imala metalik boju (3800 kn) i navigacijski sustav (8200 kn)

Corolla Sedan koristi pogon kao iz Priusa sa 1,8-litrenim benzincem snage 122 KS, koji je dovoljno snažan. Poglavito za gradske i međugradske relacije te vas neće razočarati do brzina od 130-140 km/h. A kasnije, nakon 150 km/h, i buka postaje visoka.

Kako god vozili hibridnu Corollu (testne vožnje bile su uglavnom po gradu, s ponekim izletima na otvorene prometnice), ona vas potrošnjom nikada neće neugodno iznenaditi. Nama je uz nimalo pažljivu nogu na papučici gasa u prosjeku trošila samo 5,2 l/100 km.

S druge strane, kada smo pokušali biti i štedljiviji, potrošnja je padala i na 4,5 l/100 km, a zaključak je da je Corolla Hybrid najučinkovitija u gradu. No, zaista nigdje nije rastrošna, pa je ovo poslovna limuzina kojoj je samo srce skromno, ali ne i ostatak usluge.

Skromnija, ali dovoljna snaga

Pri pretjecanjima će nedostajati koja konjska snaga više i tada će se motor ukomponiran s CVT-mjenjačem glasno javljati pod prednjim poklopcem. Ipak, nećemo joj to previše zamjeriti, jer je ovo automobil prije svega okrenut što ‘ekološkijoj’ (čitaj: ujednačenijoj) vožnji.

Toyota Corolla hibrid u limuzinskoj (sedan) izvedbi s top-paketom opreme nije jeftina, no u Corollinu obranu navest ćemo izuzetnu tehničku iskoristivost, bogatu opremu, udobnost, nisku potrošnju te odsad čak i atraktivne linije eksterijera.

S druge strane, postoji realna alternativa – isti model s paketom opreme Luna, koji će vam ponuditi sve što vam treba za 174 tisuće, a to je čak 37 tisuća kuna manje. Svakako, vrlo važno, ovdje je automatik u cijeni, što mnogo znači jer ga drugi skupo naplaćuju.

TEHNIČKI PODACI

Karoserija
D x Š x V 4630 x 1780 x 1435 mm, međuosovinski razmak 2700 mm, prtljažnik 471 l, masa 1310 kg, nosivost 425 kg

Motor
Benzinac, četverocilindarski redni, obujam 1798 ccm, snaga 90 kW / 121 KS* pri 5200 o/min, 142 Nm pri 3600 o/min
*Ukupna snaga hibridnog sustava

Prijenos
CVT-mjenjač, pogon na prednje kotače

Vozne osobine
0-100 km/h…… 11,0 s
Najviša brzina….. 180 km/h
Potrošnja NEDC (mješovita)….. 3,4 l/100 km
Emisija CO2….. 87 g/km
Potrošnja na testu….. 5,2 l/100 km

Konkurenti
Hyundai Ioniq hibrid za 248.000 kn*, Kia Niro Ex Urban 6 DCT za 189.990 kn

Cijena
Toyota Corolla 1,8 Hybrid Executive ….. 211.900 kn
Toyota Corolla 1,8 Hybrid Executive (testni) ….. 223.900 kn

Ocjena
+ Funkcionalnost, vozne osobine, ekološki aspekt, udobnost, potrošnja
– Manji prtljažnik u odnosu na konkurenciju, glasniji motor kod ubrzanja