Tegljač Ford Trucks F-MAX otkriven na Grobniku i u Zagrebu

Hrvatska premijera upriličena je na Grobniku i u Zagrebu - Ford Trucks F-MAX prezentiran je potencijalnim kupcima i korisnicima uz izuzetno pozitivne reakcije te iskazan velik interes za demo vozila koja su već u prometu na hrvatskim cestama.

Tegljač je pokretan 13-litarskim motorom Ecotorq, sa 500 KS i 2500 Nm, prijenos snage je putem 12-stupanjskog automatiziranog mjenjača ZF TraXon, a opcijski je ponuđen i ZF intarder. Riječ je o globalnom tegljaču koji zahvaljujući modernom dizajnerskom izričaju, ali i vrhunskoj aerodinamici, kao i optimalnom umjeravanju i visokim tehničkim specifikacijama troši 6 posto manje goriva u odnosu na prethodnika.

Tu je i nova tehnologija ConnecTruck za bežično povezivanje s aplikacijama, a F-MAX se diči i nižim troškovima održavanja za 7 posto te produženim servisnim intervalima, čime se ostvaruju niži ukupni troškovi vlasništva vozila (TCO). Iza novog tegljača pet je godina istraživanja, razvoja i ulaganja. Kabina je široka 2,5 metara i ima gotovo ravan pod te unutarnju visinu od 2.160 mm što je dovoljno i za najviše vozače.

Već od osnovnog modela oprema je vrlo bogata te uključuje LED dnevna, gabaritna i stražnja svjetla, sustav LDSW za sprječavanje nekontroliranog napuštanja voznog traka, kao i sustav AEBS za održavanje zadanog razmaka od vozila ispred, odnosno automatsko kočenje u opasnosti.

Lari Host, regionalni direktor prodaje Fordovih kamiona za Hrvatsku, BiH i Sloveniju u sklopu poslovne grupe Auto Hrvatska, istaknuo je: ‘Ovaj kamion postavlja nove trendove u modernom prijevozničkom biznisu. Jako smo ponosni na suradnju s Ford Otosanom, renomiranim proizvođačem lakih gospodarskih Fordovih vozila i kamiona te komponenti, poput motora i osovina i diferencijala. Treba napomenuti da ova tvornica iz Turske proizvodi i Ford Transit i Ford Tourneo, po čemu je prepoznata i u Europi.’

Novitet iz Fordove tvornice teretnih vozila nositelj je prestižne nagrade International Truck of the Year 2019.