Suzuki eVX – Električni nasljednik Vitare?

EV crossover u nas vrlo popularnog japanskog proizvođača mogao bi se pojaviti u 2025. godini i bit će nešto veći od Vitare

Suzuki zaostaje za konkurencijom u segmentu električnih vozila, no čini se da japanska tvrtka konačno radi na predstavljanju svog prvog serijskog EV-a. Na tržište će stići tek 2025., iako već sada znamo kako će izgledati. Suzuki je predstavio koncept eVX tijekom sajma Auto Expo 2023. u Delhiju u Indiji, pretpremijerno prikazujući serijski električni crossover.

Japanski proizvođač automobila nije spreman otkriti sve detalje oko konceptnog vozila, ali kaže da kombinira Suzukijev “jaki 4×4 DNK” s prednostima modernih električnih vozila. Vozilo ima oblik kompaktnog SUV-a s trenutno prepoznatljivom prednjom maskom, kratkim prevjesima i mišićavim lukovima kotača.

Model eVX bi će dugačak 4300, širok 1800 i visok 1600 mm, što ga čini nešto duljim i širim od Vitare. Baterija smještena u podnici kapaciteta 60 kWh, trebala bi omogućiti dosig do 550 km. No treba znati kako je ove brojke isporučio indijski MIDC, koji je općenito izdašniji od europskog WLTP-a i američkog EPA standarda.

“Drago mi je što mogu otkriti eVX, naše prvo globalno strateško električno vozilo. U Suzuki grupi, rješavanje problema globalnog zatopljenja je prioritet. Promičemo niz globalnih mjera za smanjenje emisije stakleničkih plinova. Suzuki će nastaviti pružati vrijedne proizvode našim kupcima diljem svijeta optimizirajući ih za način na koji različiti ljudi žive i voze”, rekao je Toshihiro Suzuki, predsjednik Suzukija, tijekom predstavljanja koncepta, ne ulazeći u daljnje tehničke detalje oko eVX-a.