Stiže Suzuki ACross, plug in SUV snažan preko 300 KS, brat blizanac Toyote RAV4 koji se uklapa u eko-poticaje

Pored popularne Vitare i S-Crossa, Suzuki u ponudu uvodi još jedan veći SUV s kojim će nastaviti svoj progresivan razvoj koji već sada znači ponudu svih svojih modela u hibridnim izvedbama, a i jedini je koji na svim modelima nudi i pogon 4x4. Novi hit koji stiže ove jeseni zove se ACross!

Već ove jeseni Suzukijeva SUV obitelj koja se sastoji od Ignisa, Vitare i S-Crossa, dobit će novog najvećeg člana imena ACross. Bit će to model proizašao iz nove poslovne suradnje s Toyotom.

Odmah je vidljivo da je ACross temeljen na Toyoti RAV4

ACross je robustan sportski SUV, opremljen sofisticiranim plug-in hibridnim sustavom i E-Four inteligentnim elektronskim 4×4 sustavom, koji omogućuje beskompromisne performanse, efikasnost i sigurnost.

Dimenzijama i ponudom prostora bit će to raskošan model, dugačak 4635 mm, širok 1855 i visok 1690 mm. Stajati će na međuosovinskom razmaku od 2690 mm te nuditi prtljažnik obujma 490 litara.

U ponudi je od jeseni, a uklapa se u kriterije državnih eko-poticaja do 40.000 kn

Osnovu plug-in hibridnog sustava, uz 2,5-litrenog benzinca snage 185 KS i 227 Nm, čini par snažnih elektromotora. Sprijeda smješten elektromotor raspolaže sa 182 KS i 270 Nm, dok je uz stražnju osovinu vezan slabiji s oko 55 KS i 121 Nm. Ukupna snaga sustava iznosit će preko 300 KS – što je više od aktualne plug in hibridne Toyote RAV4.

Novi Suzuki ACross koristit će litij-ionsku bateriju kapaciteta 18,1 kWh i to će mu biti dovoljno za električni doseg od čak 75 km. Očekuje se da će najviša brzina ostvariva na isključivo električni pogon iznositi 135 km/h, u kombiniranom programu vožnje do 180 km/h, a ubrzanje do 100 km/h kretat će se oko 6,1 s.

ACross je udaljen od tla 190 mm 

Novi Plug-in hibridni sustav omogućuje 4 načina rada; potpuno električni, kombinirano električno-hibridni, samo hibridni, kao i rad namijenjen samo punjenju baterije. U električnom modu rada (EV), vozilo je pokretano isključivo snagom električnog motora i pripadajuće baterije, dok u kombiniranom EV/HV-modu i čistom HV modu, benzinski motor sudjeluje u distribuciji snage, ovisno o vozačevim zahtjevima. Na koncu, u modu za punjenje baterija, ICE-motor koristi isključivo za punjenje baterija.

Spremnik goriva velik je 55 litara, pa se može očekivati autonomija do 1000 km

Dizajn kombinira snagu SUV-a i sportski izgled, dok plug-in hibridni sustav omogućuje ekstremno malu potrošnju i emisiju CO2, te iznimno jak i uglađen odaziv na gas. Napredni E-Four, elektronski upravljani 4×4 sustav, pruža vrhunski osjećaj sigurnosti i nudi iznimne vozačke sposobnosti.

Tu je i napredni pogon na sve kotače koji omogućuje čisti 4×4 doživljaj, ali s promjenljivim odnosima prijenosa okretnog momenta između prednje i stražnje osovine. Taj odnos se može kretati u omjeru 100:0 na prednjoj osovini, do 20:80 u korist stražnje osovine. Ovaj sustav stoga dodatno pridonosi stabilnosti, bez obzira radi li se o kretanju na skliskoj podlozi li brzoj vožnji kroz zavoje.

Pogon za prijenos snage koristi pametni E-CVT automatski mjenjač

Sigurnosti u vožnji pridonosi najnaprednija tehnologija kao što je sustav izbjegavanja sudara (Pre-Collision System – PCS), sustav nadzora napuštanja vozne trake (Lane Tracing Assist – LTA), a potom i aktivni tempomat (koji kombinira milimetarske radarske valove s monokularnom kamerom). Poziv u nuždi, također je dio opreme Suzuki ACrossa.