Sprejevi za odleđivanje stakla – Test

Alternativa fizičkom postupku uklanjanja leda plastičnom strugalicom dobro je rješenje, pogotovo za nježne ženske ruke. Dok su minusi jednoznamenkasti, posao sa sprejevima gotov je za nekoliko sekundi

Metode uklanjanja leda sa stakla dijelimo u dvije skupine. Plastična strugalica je staromodno i najpouzdanije rješenje, samo izbjegavajte korištenje kreditne kartice ili osobne iskaznice jer ne želite birokratske zavrzlame koje oduzimaju i vrijeme i novac. Alternativa fizičkom postupku struganja su sprejevi na bazi alkohola koji koštaju 20-ak kuna, što je prihvatljivo ulaganje ako želite elegantniji način za otapanje leda sa stakala.

U konkretnom slučaju, isprobali smo dva sredstva, s time da Zimko dolazi u klasičnoj bočici s raspršivačem i u bočici pod tlakom, dok je Nigrinovo sredstvo u bočici pod tlakom. I odmah prvi zaključak – bolji izbor su sredstva u klasičnoj bočici s ručnom pumpicom, jer na temperaturama u minusu bočice pod tlakom imaju slabiju učinkovitost i potrebno ih je češće protresti za optimalno raspršivanje.

K tome, cijena sprej-doza pod tlakom u pravilu je nešto viša, ali i manje ekološki prihvatljiva. Na učinkovitost isprobanih sredstava nemamo nikakvih zamjerki, ali u vrijeme primjene nismo imali debele, dvoznamenkaste minuse.

Vjerojatno pri temperaturama od -15 stupnjeva Celzijevih i niže treba ponoviti postupak, odnosno kombinirati kemiju i fiziku kako biste što prije zgotovili posao i napustili parkiralište. Testirane sprejeve potražite na prodajnim mjestima Bauhaus, Konzum, Spar, INA, kao i webshopovima Abrakadabra i e-Kupi.

Zimko trenutni odleđivač vjetrobranskog stakla (500 ml po cijeni 19,99 kn) naš je favorit. Zimko sprej-doza pod tlakom (400 ml po cijeni 15,99 kn) je varijacija na temu, dok Nigrinova sprej-doza pod tlakom (400 ml po cijeni 26,99 kn) malo odskače cijenom, ali je učinak podjednak