Boschev vodič za održavanje i izmijenu guma

Spremate se na put za Valentinovo? Pokažite ljubav svom automobilu i proučite naš vodič za gume za sigurniju i ugodniju vožnju

Kad je potrebno promijeniti gume?

Svoje biste gume trebali provjeravati redovito, i to najmanje jednom mjesečno. Većina guma pokazuje indikatore istrošenosti gaznog sloja. Riječ je o prugama od tvrde gume koje možete vidjeti tek kad dubina gaznog sloja prijeđe granicu za sigurnu vožnju koja obično iznosi 1,6 mm. Gume je također potrebno zamijeniti ako su starije od 10 godina, čak i ako je dubina gaznog sloja još uvijek primjerena.

Koliko je važan točan tlak u gumama?

Težinu vozila ne nose samo gume – zrak u njima također ima važnu ulogu. Sigurnosni rizik povećava se sa svakim putovanjem ako je tlak napuhavanja prenizak: Zaustavni put nepotrebno je dug. Povećan je rizik od oštećenja guma koji je uzrokovan prekomjernim stvaranjem topline. Potrošnja goriva povećava se zbog većeg otpora kotrljanju.

Koji je ispravan način čišćenja guma?

Tijekom čišćenja guma potrebno je paziti na sljedeće točke: Održavajte udaljenost od najmanje 20 cm između završetka pištolja i gume. Rabite raspršeni, a ne koncentrirani mlaz. Čak i u slučaju tvrdokorne prljavštine nikad nemojte usmjeravati mlaz u samo jednu točku, već ga stalno pomičite naprijed i natrag.