Smije li pas u vožnji viriti kroz prozor auta?

Svoje pse volimo voditi gdje god krenuli, a to ponekad znači voditi ih i na duža putovanja. Najvažnije je sigurno doći na odredište, pa vam iz tog razloga vam donosimo popis važnih stvari koje morate imati na umu tijekom vožnje sa psom

Svaki pas je dio obitelji i briga o njegovom sigurnom transportu je nešto što mu želite osigurati, kako zbog njega samog, tako i zbog ostalih suputnika, ali i svih ostalih sudionika u prometu. Evo o čemu treba voditi brigu.

Transportni kavez

Najčešće se ozljede događaju u automobilu. Bez obzira na veličinu vašeg kućnog ljubimca, najsigurnije je putovanje unutar prijevoznog kaveza. Obavezno zavežite kavez bilo na podu stražnjeg sjedala ili sa sigurnosnim pojasom na stražnjem sjedalu. Pobrinite se da u slučaju bilo kakve nesreće vaš ljubimac ostane zaštićen koliko je to moguće. Male pasmine poput maltezera uvijek se trebaju prevoziti u transportnom kavezu, jer se lako mogu ozlijediti u vozilu u pokretu.

Nema virenja

Važno je da ne dopustite vašem ljubimcu da gura glavu kroz prozor. Vaš bi pas mogao udariti glavom, iskočiti iz automobila ili čak odvratiti pozornost drugih vozača.

Izbjegavajte prednje sjedalo

Svjesni smo da neizmjerno volite vašeg ljubimca i voljeli biste imati svog ljubimca na dohvat ruke čak i za vrijeme vožnje, ali pokušajte izbjeći stavljanje vašeg ljubimca na prednje sjedalo. Vaš ljubimac vas može ometati tijekom vožnje, a sjedala u automobilima nisu dizajnirana za životinje. Ako se u vašem automobilu otvori zračni jastuk, a kućni ljubimac se nalazi na prednjem sjedalu, posljedice bi mogle biti tragične. Zato je transportni kavez najbolje rješenje.

Kontakt podaci

Pokušajte staviti cjelovit popis svojih podataka za kontakt na ogrlicu vašeg ljubimca. Ako se dogodi incident i na putu izgubite svog ljubimca, ta bi ogrlica mogla biti najbolja opcija. Također, razmislite o mikročipiranju vašeg psa i stavljanju vaših kontaktnih podataka na taj čip. Pasmine poput dalmatinera lako mogu pobjeći, a najsigurnija opcija je imati ovratnik ili čip sa svim kontakt podacima.

Kutija prve pomoći

Dobro je biti spreman za najgore slučajeve. Pokušajte složiti kutiju prve pomoći kako bi bili potpuno opremljeni, a ovo su samo neke od stavki koje može uzeti: zavoji, posebni zavoji za životinje, vodikov peroksid – za čišćenje rana, antibiotska mast, lijek protiv mučnine (po savjetu veterinara), plastične vrećice za izmet, ručni otvarač limenki, dokaz o cijepljenju protiv bjesnoće, igračke, vlažne maramice, papirnati ručnici, dodatna ogrlica i povodac za psa deka dovoljna velika u koju se pas može ogrnuti

Naš dodatni savjet za sretno i sigurno putovanje je – uložite u gumene podne obloge i vodootporne presvlake za sjedala. Ti detalji nisu toliko skupi, a mogu vam pomoći u sprečavanju problema tijekom vožnje. Više informacija svakako možete doznati na LINKU.