Rijeka Gacka – ledena lička princeza

Doima se pitomo, gotovo ljekovito, a prizori su toliko umirujući da hipnotiziraju. Tko nije probao ličku ledenu princezu, nije osjetio očaravajuću mirnoću zbog koje nećete samo zaboraviti koliko je sati već i koji je dan…

Ovo je zapravo priča o djevojci kojoj se više ne ide na more, koja radi uredski posao i dosta joj je gradske vreve. No njezino srce je veselo i sportsko te želi pravi godišnji odmor.

Želi spavati u miru, ali kako je nemirna i spretna, tako želi osjetiti i nešto novo. Samo da je nadohvat ruke. Nešto uzbudljivo, no sigurno i praktično. Neće biti problem ni ako se stvari malo zakompliciraju, a bilo bi dobro da se može voziti biciklom. Jako voli golf (govori nam) te najavljuje da će otići u Gorski kotar.

Ne, savršena lokacija za nju ipak je dolina rijeke Gacke, čija visoravan bez previše uspona čarobno diše na oko 460 metara nadmorske visine pa se može i voziti biciklom i planinariti, ali i osjetiti Liku i Ličane, odnosno Gačane kako ih ovdje odmilja zovu! Uglavnom, poslušala nas je i zaljubila se, kaže – u rijeku.

Ledeno srce koje nikad ne smrzne

Sve rijeke možemo usporediti s drugima. Dužinom, prirodom, energijom… Sve, ali ne i Gacku, koja je toliko pitoma i umiljata da vjerojatno ne postoji prolaznik koji je nije dotaknuo, poželio smočiti ruke, čak i zimi.

S druge strane, većina će vam pripovijedati kako su se napili ‘ladne vode’ iz Gacke, a zubi su im trnuli. Nije ni čudo kada se prosječna temperatura kreće oko devet stupnjeva, da bi se ljeti zagrijala do 11-12.

Može li se kupati? Prije bismo to nazvali nezaboravnim skakanjem i hlađenjem, jer tko pokuša polako ući, odustat će prije nego što voda dođe do prepona. Odnosno, kupače koje vidite s ceste su turisti, a ne lokalci – oni se kupaju na moru, od Crikvenice preko Senja i Sv. Jurja do Lukova. Ili u hladu čekaju da prođe ljetna žega. S druge strane, koliko god ‘ladna’ bila, Gacka se zimi ne smrzava.

I Gacku je poput rijeke Like osakatila ljudska ruka te joj skratila tok. Jer prije izgradnje hidroelektrane HE Senj i Sklope bila je duga oko 100, a sada vijuga samo 61 km. Mnogi se više ni ne sjećaju kako su izgledali ponori koji su danas zarasli, ali se zato po starom koritu danas možete voziti i autom. Stoga smo ondje i fotografirali naš slatkovodni Duster koji obilazi sve hrvatske rijeke.

Priroda samo za vas

Centar Gackog polja, a i šire, svakako je grad Otočac. Malen i vrlo praktičan grad ima dušu, a u njemu živi oko 4500 stanovnika, te dvostruko više s okolicom. Želite li okusiti Gacku, onda je smještaj najbolje potražiti baš tamo. Od centra Otočca, gdje rijeka zapravo završava, ništa nije daleko.

Do glavnog izvora koji morate vidjeti, i tamo pokušajte piti, imate svega 20-ak minuta vožnje. Ako pak želite prvenstveno mir, smještaj birajte po selima između Otočca i glavnog izvora Gacke (Tonkovića vrila). Ponude ima dovoljno, po seoskim kućama, mogu se pronaći sobe, a ima i nekoliko hotela.

U centru je najluksuzniji hotel Park (noć stoji oko 100 eura), tu je i hotel Zvonimir, a nedaleko centra, u selu Ličko Lešće, je i zanimljiv hotel Gacka gdje se noći za oko 350 kuna. I načelno to je potez od desetak kilometara gdje se treba smjestiti.

Savjetujemo bliže mjestu jer, dovoljno je mirno, a navečer je sasvim ugodno dočekati ponoć u centru grada ispijajući pivo s lokalnim stanovništvom i gledajući ispod oka turiste koji ne znaju po što su došli. Sve im je tu, ali oni pojma nemaju… Baš tako, Gacka i Otočac nude čuda, ali to ne serviraju na pladnju, iako se i to pomalo mijenja.

Bolja turistička usluga otvorit će vrata svima, ali će zasigurno umanjiti doživljaj istinske prirode i netaknutih Ličana. Jer u Otočcu vam dio godišnjeg odmora neće otpasti na čekanje u redu ili dijeljenje prirode s hordom turista. Ovdje su doživljaji ekskluzivni.

Gacku je najbolje uhvatiti za glavu

Zanimljivo, Otočac i Gacka su zapravo najbolja odredište i idete li na Plitvička jezera. Osim što je jeftinije, oko Gacke se možete skitati nekoliko dana, pa izlet na Plitvice uklopiti u jedan dan, i ponovno se vratiti svom miru.

Gacku je najbolje uhvatiti za glavu, pa odmah otići na Tonkovića vrilo, što je glavni i najveći izvor. Tamo ćete čitati i koliko je dubok izvor te s kojim se izvorima podzemno spaja, a zasigurno ćete stati i na ljepše uređenom Majerovom vrilu (dva kilometra dalje), gdje ćete saznati sve o mlinovima i mlinicama.

Nizvodno uz rijeku naići ćete i na veliko uzgajalište pastrva (Leko) koje je doživljaj kupiti, pa ih potom pripremiti. No ako su iz uzgajališta, ne očekujte da su jeftinije nego u šoping-centrima.

Gacka svojim tokom ne otkriva čudesa, visoke slapove ili skrovite zavoje, ali je sama čudo. Postoje savršene skakaonice u vodu, kao i najljepše livade na svijetu koje se spuštaju u najčišću rijeku. Na nekoliko lokacija možete iznajmiti kajak, čak i prozirni, pa se na putu od oko osam kilometara diviti čistoći dna i količini pastrve po kojoj je Gacka najpoznatija.

Kajak stoji oko 200 kn (do 350), a gazda će vas pustiti niz rijeku te kasnije pokupiti i vratiti do vašeg auta. Ako želite iznajmiti kajak ili quad ili organizirati team building lako ćete se snaći na ovom linku. Straha nema jer nema ni brzaca, čak ćete se i naveslati. I to je to? Ni približno. To je dio odmora uz Gacku i prvi doživljaj rijeke, a slijede vam šetnje, planinarske ture, pećine, sjajan zip-line, biciklističke ture…

Izleti na Velebit, odlazak u svetište Krasno, pogled na medvjede u Kuterevu. Prije svega ćete cijeniti mir i činjenicu da se za Gacku ne treba pripremiti. Nije komplicirana ni mistična, a sve ćete saznati prvi dan u ‘birtiji’ ili kod vlasnika smještaja i za sve imate vremena.

Na koncu, u blizini je i aerodrom gdje je zapravo i jedini hrvatski muzej aviona. Zbirka nije naročita, ali možete pogledati američki DC-3, zvan Douglas, koji je 1977. ondje sletio te ostao zauvijek. Baš kao i neki turisti, baš kao i djevojka s početka priče koja je slučajno zauvijek zalutala među zavoje rijeke Gacke.

Gdje jesti?

Lika gastronomski nije dosegnula svoj vrhunac oživljavanja lokalnih specijaliteta, a i ponuda restorana je ograničena zbog vrlo uske sezone te malog broja turista. Stoga uz Gacku postoji nekoliko restorana koji će ponuditi pastrvu i nekoliko specijaliteta, ali pravo zadovoljavanje nepca podrazumijeva drukčiji pristup.

Pojedine kuće pripremaju hranu za svoje goste, pa cijenite li okus pravog krumpira, kiselog ‘mlika’ i sličnih jela – to je rješenje za vas. Na koncu, treba speći i janjca koji se može kupiti lokalno, pripremljen za ražanj, i to za 550-650 kuna. Pritom je posebno poglavlje kušanje domaće šljivovice i potrage za najboljom.


Jedini hrvatski grad koji nikad nije bio osvojen, ni od Turaka..

U centru Otočca je i zgrada Gackog pučkog učilišta gdje je smješten Muzej grada koji ima svoju bogatu i kulturnu tradiciju. U njemu možete vidjeti prekrasne eksponate Otočca kroz povijest – od Turaka, Japoda, Rimljana, zbirku slika Stojana Aralice, zbirku Domovinskog rata i etnografsku zbirku narodnih nošnji te raznih alata kojima se nekoć radilo u Lici.


 

Što treba znati?

U smjeru od Perušića po Gackoj se nižu mostovi označeni brojevima (ne svi), a ima ih barem 15. Uglavnom, kada svladate mostove, koji imaju i svoja lokalna imena, postoje još bunari i raspela kao glavni orijentiri. Tko svim ovlada, može postati pravi – Gačanin.

DACIA DUSTER 1.3 TCE 150 FAP

Neviđena kombinacija mogućnosti!

Gacka dolina je najbolji primjer gdje je potrebno robusno i povišeno vozilo, ali ne i pogon na sve kotače. I upravo tu do izražaja dolazi Duster 1.3 Tce FAP koji sa 150 KS stoji samo 142.400 kuna. Doslovce, do svih dijelova rijeke možete doći Dusterom koji ima samo prednji pogon jer zbog visokog podvozja nema straha da ćete negdje zapeti podnicom.

Osim toga, poglavito za ribiče, ali i sve ostale profile istraživača, interijer Dustera se pokazao iznimno robusnim i lakim za održavanje. Na koncu, ovo je  najprostraniji auto za tu cijenu kojim može putovati petero odraslih putnika, uz iskoristiv prtljažnik od 445 litara i nosivost od više od 500 kg. Sa 150 KS i uz najvišu brzinu od 200 km/h, ovo je kombinacija vrijednosti koju ne nudi ni jedan drugi model.