Rally Show Santa Domenica 2023. – Makadam za kraj sezone

Kada je reli u pitanju, kraj natjecateljske sezone već je tradicionalno rezerviran za ples na makadamu. Kao i svih ovih godina, Savršćak će ugostiti brojne domaće, i strane posade. Ovogodišnje izdanje trinaesto je po redu

Netom prije samog Rally Showa, razgovarali smo sa Danielom Vojvodićem – vođi ekipe koja u okolici Samobora i Svete Nedelje već dugi niz godina radi fantastičnu stvar za domaći sport. Upitali smo Vojvodića boji li se ‘sretnog’ broja 13 na plakatu? “Ne, ni najmanje, iako ga kao i većina organizatora izbjegavamo dodjeljivati u vidu startnog broja natjecatelja. Veseli činjenica da smo napravili nešto uistinu dobro i to održavamo, podižemo kvalitetu natjecanja iz godine u godinu. Pripreme teku odlično, uhodan smo i iskusan tim.”

Okupiti posade sa ozbiljnim automobilima tik do razine svjetskog rally prvenstva i napraviti utrku za 90 i više posada nije nimalo lako. Ove godine je organizator tehničku izvedbu natjecanja povjerio iskusnoj ekipi AK Delta Sport iz Zagreba koji između ostalih natjecanja odrađuju i WRC Croatia Rally. Vojvodić odmah ističe – “Tu je naravno i suradnja s ostalim klubovima i službama bez kojih ne bi bilo ovoliko velikog uspjeha”. Savršćak arenu, kako je Vojvodić voli zvati, svake godine okupira veliki broj stranih posada. Hoće li i ove godine to biti tako? “Očekujemo stotinjak posada na startu iz cijele Europe, od kojih će sigurno pola biti u jakim automobilima s pogonom na sva četiri kotača. Veseli činjenica da ima jako puno novih posada kojima će ovo biti prvi RSSD nastup, ali i to da se neki opet vraćaju. Očekujemo na startu dvostrukog pobjednika Simona Wagnera iz Austrije, kao i dvadesetak posada u atraktivnim i brzim Rally2 automobilima.”

Veseli podatak da u 13 godina izdanja RSSD-a niti jedan brzinac nije bio identičan. Po svemu sudeći, tako će biti i ove godine, atraktivnosti neće nedostajati. Vojvodić ističe – “Ima i novosti. Jedna od njih je i nova klasa, točnije klasa 6 za Rally Raid automobile, Side by Side i Buggye. To u prijevodu znači da će legendarni Rossati u svojoj trokolici imati konkurenciju u klasi.”

Savršćak od ranog jutra, bez obzira na vremenske prilike i neprilike okupira veliki broj gledatelja. No, cijeli show počinje dan ranije – spektakularan ceremonijalan start u Svetoj Nedelji, sjajni brzinski ispiti na Savršćaku s mnoštvom gledatelja… “Upravo to je ono što nas gura i što zapravo čini okosnicu uspješnog natjecanja – kombinacija gledatelja, puno posada na startu u raznolikim automobilima. Jedno bez drugoga ne ide.”

Iako je do nedavno osim obiteljskih obveza i natjecateljski automobil dijelio sa suprugom, to više nije tako. Sada su na natjecanjima ljuti rivali. Pitamo ga – kakav je to osjećaj? “Odličan, naravno da je lijepo biti najbrži. Ali, iskreno ne gledam baš na to kao imperativ, već cijenim da mogu uživati u reliju, jer stvarno – to je moja ogromna životna strast. Reli je prelijep sport i moj moto je da svi zajedno uživamo i imamo iskrene osmijehe na licu.

A osmjeha će biti i u ovogodišnjoj posadi Vojvodić/Puzić, i to zato što voze u atraktivnom Suzukiju Swiftu ZMX, kao dio reli teama Pile i Vile. Zanimljivo je svakako i to što Vojvodić, iako ima organizatorsku palicu u ruci, ni jedan Rally Show nije propustio. U jednom trenutku je u trkaćem automobilu, u drugom na bageru koji rješava situaciju na stazi, u trećem daje izjave i tako u krug.

Trinaest godina rada oslikava i jedna zanimljiva činjenica. Promocija ovog Rally Showa traje cijelu godinu. Osim što vole vožnju, ova ekipa posjećuje brojne druge relije gdje koriste priliku promovirati, ali i pozvati vozače na svoje natjecanje. Ne miruju, možemo slobodno reći cijele godine.

Za kraj se Vojvodić zahvalio svim natjecateljima, sponzorima, medijima..Kaže – “Svi zajedno možemo ići naprijed i ovu sjajnu manifestaciju učiniti još boljom.” A mi vam za kraj preporučujemo da u automobil stavite kabanicu, kišobran, čizme, kapu, zimsku jaknu, ali i majice kratkih rukava. Zašto? Zato što smo na Savršćaku do sada svjedočili svim godišnjim dobima. Naravno, uz mnoštvo zabave, atraktivnih i brzih automobila, kao i vozačkih bravura majstora makadama. Vidimo se od 24. do 26. studenog.