Prošlogodišnji koncept nekima će biti dostupan za 20-ak eura mjesečno

Potpuno je električni i riječ je o dvosjedu. Jednostavno je to vozilo, prije nego konkretan automobil, ali za potrebe gradskog prijevoza je i više nego dovoljan, pogotovo jer će se nuditi za oko 2 kune po kilometru - tamo gdje će već biti dostupan

Da Francuzi imaju vrlo ozbiljne i konkretne planove s električnim vozilima pored ostalih na virtualnom salonu u vrijeme kad se trebala održati ženevska predstava, pokazuje i Citroen. Predodređen na avangardu i originalnost predstavio je potpuno električni dvosjed, stvoren za 100. godišnjicu brenda. Riječ je o modelu Citroen Ami.

Ovo možda i nije automobil, već sjajno malo vozilo

Ami je zapravo nešto više i konkretnije od Renaulta Twizzy. Nije sposoban za visoke brzine kretanja, ali je zato legalan za vožnju po europskim javnim cestama, čak i za one koji nemaju vozačku dozvolu. Odnosno, u Francuskoj će ga moći voziti svi oni stariji od 14 godina, dok će u većini europskih zemalja ta granica ipak biti pomaknuta na 16 godina.

Simpatični Ami opremljen je električnim motorom snage 6 kW i baterijom kapaciteta 5,5 kWh. Iako se to ne čini naročitim, budući da je riječ o malom i laganom vozilu takva će kombinacija biti dostatna za doseg od kojih 70 km.

Jednostavnost podrazumijeva i robusnost u obliku čvrsti plastika i izdržljivosti

Ami je koncipiran tako da vozačka pozicija i visina karoserije savršeno odgovaraju drugim prosječnim automobilima i zbog time je sudjelovanje u javnom prometu maksimalno olakšano. K tomu, Citroen je ponosan što može reći da je Ami u odnosu na dvo- i trokotače nudi dva do tri puta veći stupanj zaštite.

Za velike gradove Citroen je već zamislio platformu Free2Move za dijeljenje ovog praktičnog vozila gdje cijena po minuti iznosi 0,26 eura ili nešto manje od 2 kune. No, za takvu uslugu potrebno je aktivirati mjesečnu pretplatu od 9,90 eura ili 75 kuna bez obveze korištenja.

Skorija budućnost i na naše tržište donosi nove platforme dijeljenja automobila, sigurno

U dugoročnom najmu koji podrazumijeva korištenje od 48 mjeseci trebao bi stajati oko 19,99 eura mjesečno, s time da se na početku treba uplatiti 2644 eura.