Pripremite se za sezonu zimskih guma

Pravilnim izborom zimske gume prvenstveno čuvate svoje i tuđe živote, ali možete i podići kvalitetu vožnje u vlastitim vozilu. Novi modeli stižu, a Goodyear je već predstavio svoje novitete

Problem možete odgađati, ali ga time nećete riješiti, a tako je i sa zimskim gumama. Zima i obvezna zimska oprema još nisu službeno počeli, ali s obzirom na ritam života upravo je sada vrijeme za pronalazak savršenog zimskog pneumatika

Samo da podsjetimo, obvezna zimska oprema na zimskim dionicama, aktualna je od 15. studenog do 15. ožujka i to u pravilu znači vožnju na zimskim gumama ili na ljetnim gumama s dubinom šare većom od 4 mm, kada u prtljažniku morate imati i lance.

Ljetna ne može zamijeniti zimsku nikad!

Kazna u nepoštivanju tog propisa iznosi 700 kn, ali šteta može biti i daleko skuplja ako dođe do nezgode, a vjerojatnost da će se nezgoda zbiti jest zaista puno veća ako ne vozite na dobrim zimskim gumama. K tomu, neka to budu i dobre zimske gume, pa čak i skuplje, jer ako razliku u iznosu podijelite na više godina i sigurnost najmilijih, trošak je gotovo zanemariv.

Povrh izbora istinskog zimskog pneumatika kupac može još preciznije odabrati svoj proizvod tako da obrati pažnju na nosivost, indeks brzine, ali i vrstu vozila koju koristi. Jer, sasvim je neprihvatljivo staviti gumu niskog indeksa nosivosti i brzine na, recimo, veliki i teški SUV. Upravo iz tog razloga premium proizvođači, poput recimo Goodyeara, imaju program guma za SUV vozila, a jedna od njih je na primjer i guma Goodyear UltraGrip Performance SUV Gen-1.

Prilikom izbora pripazite na indeks brzine i nosivosti

U prosjeku dobra zimska guma s profilom dubokim oko 8 mm na mokroj podlozi, ne na zaleđenoj, vozilo sa 100 km/h zaustavlja za preko 50 metara, a ukoliko na istoj podlozi zakočite sa zimskom gumom koja ima samo 3 mm duboku šaru zaustavni put će se produžiti na preko 80 metara. I to dovoljno govori o kompromisu kupnje rabljenih zimskih guma koje s nižom cijenom donose i još lošije performanse.

Zbog svega nabrojanog pažljivim izborom dobre zimske gume od kupljenog vozila dobit ćete ono što ste platili. Uštedom od kojih 20 posto, što je vjerojatno iznos jednog spremnika goriva, gotovo bismo mogli reći da ćete imati oko 10 do 20 posto lošiju kvalitetu vožnje.

Iz tog razloga ove se godine posebno zanimljiva čini ponuda programa koji donosi Goodyear serijom guma UltraGrip za vrlo izdržljive i gradske automobile te gospodarska vozila. Riječ je o modelima guma s naprednim tehnologijama UltraGrip Performance+, UltraGrip 9+ te UltraGrip Cargo.

U prosječnoj gumi nalazi se preko 200 različitih materijala

Zahvaljujući dvjema ključnim tehnologijama, Traction Protect i Winter Grip, guma UltraGrip Performance+ za automobile visokih performansi odlikuje se povećanom izdržljivošću na mokroj i suhoj površini u svim zimskim uvjetima.

Tehnologija Traction Protect uključuje posve novu smolu koja poboljšava sposobnost prilagodbe gume podlozi, čime se sile kočenja učinkovitije pretvaraju u prianjanje. Potonje na snijegu i ledu dodatno poboljšava i tehnologija Winter Grip, koja novom mješavinom omogućuje gumi veću elastičnost na niskim temperaturama.

Tehnologijom Winter Grip ponosi se i guma UltraGrip 9+, koja vozačima manjih gradskih automobila u teškim zimskim prilikama osigurava izvrsno prianjanje. Guma istodobno omogućuje i brojne prijeđene kilometre jer je od pukotina i kidanja komadića na gruboj podlozi štiti tehnologija Mileage Plus.

Zimske uvijete označava niska temperatura, a ne samo poledica

Brojna poboljšanja stigla su i na model gume UltraGrip Cargo. Taj pneumatik svojim usavršenim dezenom i poboljšanom gumenom mješavinom vozačima lakih teretnih vozila omogućuje iznimnu kočnu izdržljivost na snijegu. Osiguravanjem brojnih prijeđenih kilometara guma doprinosi i smanjenju troškova vlasništva.

Upravo na primjeru ponude guma koju otkriva Goodyear lako je vidljivo koliko se vozač može profitirati na personaliziranom pristupu kupnje zimskih guma. Istina, može se kupiti najjeftinija guma, ali u prevrtljivoj zimi i nepredvidljivoj svakodnevici koja vas može navesti na put, baš kad Vakula najavi opaki minus i mećavu, ne želite se kockati sa sigurnošću.

Nije dovoljna samo oznaka M+S

Zimska guma na bočnoj stijeni mora imati ne samo oznaku M+S, iako to u ovom trenutku jest pravno priznata oznaka zimskih guma, ali nužno ne jamči da je u zimskim uvjetima to dovoljno učinkovita zimska guma. Prisutna mora biti i oznaka (od 2024. bit će obavezna) 3PMSF ili piktogram planine s tri vrhunca i snježnom pahuljom. To je oznaka prave zimske gume.