Predstavljena Kia Sorento plug-in hibrid

Najveća Kia dobila je svoju plug-ih verziju i to je sada druga elektrificirana izvedba u ponudi novog Sorenta

Nova platforma i prostrana karoserija ovoj elektrificiranoj izvedbi jamče prostranu kabinu i pozamašan prtljažnik uz pet ili sedam sjedala. Plug-in hibrid verzija upotpunjuje četvrtu generaciju Sorenta i tako on postaje ‘najčišći’ Sorento ikad.

Ekologija i snaga

Ne samo da je ekološki najosvještenija izvedba Sorenta, već je i najsnažnija. Ovaj plug-in hibrid je ukomponiran s poznatim turbobenzincem (1.6 T-GDi) sa 180 KS i okretnim momentom od 265 Nm. Motor djeluje u kombinaciji s litij-ionskim polimernim baterijskim sklopom kapaciteta od 13,8 kWh i sa 66,9-kilovatnim elektromotorom okretnog momenta od 304 Nm. Tako kompletnu snagu možemo zaokružiti na 265 KS, dok okretni moment broji 304 Nm.

Iznimna prostranost

Kia Sorento nudi se s pet ili sedam sjedala i s obzirom na izvedbu posjeduje iznimno protran prtljažnik od 809 do 898 l. S podignutih svih sedam sjedala prtljažnik broji zapreminu od 179 l. Kijina nova platforma za velike SUV-ove, predstavljena s 4. generacijom Sorenta i njegovom plug-in hibridnom izvedbom, igra ključnu ulogu u smještanju novog pogona. Ova inovativna struktura i smještaj nudi puno prostora za putnike i prtljagu, s baterijom postavljenom ispod podnice kabine.

Sigurnost bez kompromisa

Još jedna stavka kojom se Kia Sorento plug-in hibridna izvedba može podičiti jesu sustavi asistencije. Ovdje slobodno možemo reći ‘nema čega nema’, nabrojati ćemo samo najbitnije: sustav za sprječavanje naleta s prepoznavanjem pješaka i biciklista, sustav upozorenja na vozila u mrtvom kutu, radarski tempomat, sustav za održavanje vozila u traci i sustav za pomoć kod vožnje unatrag s asistencijom kod parkiranja.

Dolazi u proljeće

Nova Kia Sorento plug-in hibrid za Europu će se proizvoditi u tvornici Hwasung u Južnoj Koreji. Prodaja u Europi kreće početkom 2021. godine. Kao i ostale Kije i novi plug-in hibrid Sorento standardno će pružati najduže europsko jamstvo – 7-godišnje jamstvo za cijelo vozilo (uključujući elektro motor i baterijski sklop) i to do 150.000 prijeđenih kilometara.