Predstavljen novi Audi Q5

Audi Q5 je godinama najbolje prodavani model na europskim tržištima u segmentu premium SUV modela, a sada je predstavljena njegova najnovija izvedba sa širokom lepezopm novih opcija

Novi optimizirani Q5 kombinira sportski karakter s izvrsnom svakodnevnom iskoristivosti te dolazi sa širokim nizom informacijsko-zabavnih dodataka i sustava pomoći u vožnji. Izoštren vanjski dizajn ovog jako uspješnog modela ističe Q identitet i hvali se sklopom stražnjih svjetala u koji je prvi put ugrađena digitalna OLED tehnologija.

Prepoznatljiv, ali uz nove doživljaje

Snažan Q identitet karakterizira vanjštinu Audija Q5 s jako izraženom snagom, robusnosti i sigurnosti. Prilikom revidiranja vanjštine, Audijevi dizajneri dodatno su istaknuli ovaj izgled i osjećaj nizom prepoznatljivih detalja. Osmerokutna Singleframe prednja maska sada je plića i čini se šira nego prije. Bočni otvori za zrak su viši i sada su strukturirani trapezoidnim umetcima. Gornji dio LED prednjih svjetala uključuje novi potpis dnevnih pozicijskih svjetala.

Gledajući sa strane, Q5 sada ima lakši izgled s većom udaljenosti od tla zahvaljujući redizajniranom umetku pragova. Na stražnjem dijelu tu je novi ukrasni element između sklopova svjetala i novi umetak difuzora s vodoravnom perajom. Osim standardne opreme tu su dvije opcijske dizajnerske linije. 

2.0 TDI sa 204 KS postiže 222 km/h i ubrzava za 7,6 sekundi

Advanced linija dolazi s kromiranim okomitim rebrima u Singleframe masci hladnjaka, zajedno sa zaštitom podvozja ispod prednjeg i stražnjeg branika u srebrnoj umjesto crne boje. S linija uključuje sportski saćasti uzorak u Singleframe masci i kromiranu traku koja uokviruje stražnji difuzor.

Vodoravni naglasak unutrašnjeg dizajna daje dojam širine i lakoće. Lijepo oblikovana i elegantna linija ukrasnih elemenata razdvaja donji i gornji dio armaturne ploče s fokusom na novi samostojeći MMI dodirni zaslon s akustičnim povratnim informacijama. Više nema prethodne rotacijske/pritisne kontrole na središnjoj konzoli, a njeno mjesto sada zauzima pretinac za odlaganje.

Iza oznake 40 TDI krit će se dakako 2.0 TDI

Kupci modela Q5 mogu birati između tri izvedbe unutrašnjosti: bazni, interijer design selection i interijer S line, koje se po želji mogu kombinirati s vanjskim dizajnerskim paketom ambijentalnog osvjetljenja +, koji uključuje niz svjetlosnih efekata koji savršeno unaprjeđuju Audijevu karakterističnu izradu.

Sljedeća generacija OLED tehnologije rasvjete prvi put je dostupna u modificiranom modelu Q5. OLED tehnologija se sastoji od ekstremno učinkovitih organskih svjetlosnih dioda koje generiraju homogenu svjetlosnu površinu. Opcijska stražnja OLED svjetla podijeljena su u šest segmenata, što Audijevim dizajnerima i inženjerima omogućuje kreiranje različitih svjetlosnih dizajna i potpisa iz jednog komada hardvera.

Uz savršeni kontrast, prednosti digitalne OLED tehnologije su visoka razina homogenosti i minimalni razmak među segmentima,” objašnjava Stephan Berlitz, direktor razvoja Odjela svjetlosnih sklopova društva Audi. „Gledajući u budućnost, digitalna OLED tehnologija je savršena tehnologija za kreiranje personaliziranih dizajna svjetlosnih sklopova s visokim stupnjem preciznosti i iscrpne varijabilnosti. Ova tehnologija nudi mnoge prilike za dodatni razvoj.

Prilikom naručivanja Audija Q5, kupci mogu birati između tri svjetlosna potpisa, gdje svaki potpis ima vlastiti specifični dizajn za dolazak i odlazak od kuće. Uključivanjem Audi drive select režima rada „dynamic”, potpis svjetala se još jednom mijenja. Sklop stražnjih OLED svjetala opremljen je i detekcijom blizine: približi li se sudionik u prometu modelu Q5 koji stoji sa stražnje strane unutar manje od dva metra, svi OLED segmenti se upale.

Prtljažnik od 550 litara je primjeran

Kada se Q5 počne kretati, vraća se u originalni svjetlosni potpis. Cijeli spektar OLED stražnjih svjetala je zaokružen dinamičnim pokazivačima smjera. Osnovna oprema modela Q5 sada uključuje LED prednja svjetla, a Matrix LED prednja svjetla su opcija. Njihovo inteligentno, prilagodljivo dugo svjetlo nudi veću sigurnost i praktičnost bez zasljepljivanja drugih sudionika u prometu.

S dužinom od 4,68 metara, redizajnirani Q5 je sada 19 milimetara duži – primarno zbog svojih većih branika. Njegova širina (bez zrcala) od 1,89 metara i visina od 1,66 metara ostaju nepromijenjeni. Veliki međuosovinski razmak od 2,82 metra doprinosi prostranim unutrašnjim proporcijama. Kao opcija je dostupna Audijeva klizna stražnja klupa plus s podesivim naslonima.

Quattro pogon u kombinaciji s automatikom s dvije spojke sa 7 stupnjeva

Kada se ona ugradi, kapacitet prtljažnika se kreće od 550 do 1.550 litara. Promjenjiva preklopna podna prostirka dio je standardne opreme, a kao opcija je dostupno električno otvaranje/zatvaranje poklopca prtljažnika. Zahvaljujući inteligentnoj mješavini materijala, Q5 ima jednu od najlakših školjki u segmentu, dok je koeficijent otpora zraka cd od 0,30 među najboljima u klasi. Profinjena aeroakustika osigurava izvanredno tihu unutrašnjost.

Iza novih postava kontrola u revidiranom Audi Q5 je nova glavna jedinica – treća generacija modularne informacijsko-zabavne platforme (MIB 3), koja nudi deset puta veću moć obrade informacija od prethodne platforme, MIB 2. Njena osnova je konvencionalna armaturna ploča sa središnje postavljenim informacijskim sustavom vozača. U vrhu ponude je Audijev virtualni kokpit plus – digitalni zaslon visoke razlučivosti i dijagonale od 12,3 inča s tri različita grafička prikaza. Vozač kontrolira zaslone preko multifunkcijskog upravljača. Kao opcija dostupan je i head-up prikaz.

Nove svjetlosne grupe imat će tri različita potpisa

Središnji 10,1-inčni MMI dodirni zaslon dio je standardne opreme modela Q5. Njegova struktura izbornika s ravnom hijerarhijom čini ga ekstremno lakim za uporabu te se može pretraživati slobodnim unosom teksta. Vozač može znakove i slova unositi ručno ili preko glasovnih kontrola, koje razumiju široki raspon svakodnevnih izraza. U kombinaciji s MMI navigacijskim sustavom plus uključujući Audi connect navigaciju & infotainment, sustav glasovnih kontrola može pristupiti informacijama u oblaku osiguravajući veću fleksibilnost.

Audi connect online usluge umrežavaju Audi Q5 usko s internetom i prometnom infrastrukturom. Navigacijski sustav pruža satelitske slike visoke razlučivosti iz aplikacije Google Earth, informacije o voznim trakama i tijeku prometa i predviđanjima prometnih gužvi. DAB+ digitalni radio dio je standardne opreme, dok usluga Amazon Alexa omogućuje pristup tisućama Alexa vještina. Car-to-x usluge koje nudi Audi connect omogućuju još opušteniju vožnju te vam primjerice pomažu pronaći dostupna parkirališna mjesta ili u nekim gradovima komunikacijom sa semaforima te vožnju zelenim valom. Aplikacija myAudi povezuje pametni telefon korisnika s automobilom.

Široku ponudu osobnih postavki – od često korištenih navigacijskih odredišta do položaja sjedenja do željene razine klimatizacije – moguće je spremiti u šest korisničkih profila. Podaci se spremaju u myAudi korisnički portal, gdje im svaki ovlašteni korisnik može pristupiti u bilo kojem prikladno opremljenom Audiju.

Ovaj nadograđeni premium SUV na tržište Europe dolazi kao Audi Q5 40 TDI (kombinirana potrošnja goriva u l/100 km: 5,4-5,3*; kombinirane CO2 emisije u g/km: 143-139*. Njegov snažan dvolitreni četverocilindrični dizelski motor razvija snagu od 150 kW (204 KS) i moment od 400 Nm. Aluminijski blok motora teži približno 20 kilograma manje od prethodnog motora, dok je radilica lakša za približno 2,5 kg. Blagi hibridni sustav (MHEV) doprinosi niskoj potrošnji goriva.

40 TDI je MHEV-blago hibridno vozilo

Remenom pokretani starter/generator (BSG) napaja 12-voltni električni sustav vozila, koji uključuje kompaktnu litij-ionsku bateriju. BSG obnavlja energiju kočenja i sprema je u bateriju. MHEV sustav omogućuje modelu Audi Q5 krstarenje s isključenim motorom, te start-stop režim rada pri brzinama ispod 22 km/h. Ukupno gledajući, to rezultira uštedom goriva od približno 0,3 litre na 100 kilometara. Audi Q5 40 TDI (kombinirana potrošnja goriva u l/100 km: 5,4-5,3*; kombinirane CO2 emisije u g/km: 143 139* ubrzava od nule do 100 km/h za 7,6 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od 222 km/h.

Ovaj snažan dizelski motor nije samo učinkovit, nego i čist – jer zadovoljava zahtjeve najnovije europske norme o emisijama Euro 6d-ISC-FCM i EU 6 AP. Emisije dušikovih oksida su značajno smanjene zahvaljujući novom dvostrukom dozirajućem SCR sustavu s dvostrukim ubrizgavanjem AdBlue aditiva. Otopina uree se ubacuje u ulazni tok dva SCR katalizatora raspoređena u seriju. Nakon početka prodaje nadopunjenog modela Audi Q5 u ponudi će se naći više motora: dvije dodatne inačice različitih snaga četiri cilindričnog TDI motora, V6 TDI i dva 2.0-litrena četverocilindrična TFSI motora. Uspješni Q5 TFSI e s plug-in hibridnim pogonom također će se naći u ponudi u dvije izvedbe različitih snaga.

U izvedbi Audi Q5 40 TDI sedmerostupanjski S tronic prenosi snagu motora na quattro pogon na sve kotače s ultra tehnologijom, što doprinosi učinkovitosti. U normalnim uvjetima rada, svu snagu šalje na prednje kotače. Ako se ukaže potreba za pogonom na sve kotače, npr. na skliskoj cesti ili tijekom dinamične vožnje, dvije spojke povezuju stražnje kotače s pogonom unutar djelića sekunde – u mnogim situacijama, to se događa prediktivno. U smislu prianjanja i performansi, sustav ne ostavlja ništa za poželjeti.

Istovremeno sportski i udoban – dobro uravnoteženo podvozje velika je prednost modela Audi Q5. Multilink ovjes sprijeda i straga izvanredno je lagan, čime se poboljšava ne samo upravljanje, nego i učinkovitost. Za model Q5, kao opcija je dostupan Audijev sustav progresivnog upravljanja, koji varira svoj prijenosni odnos do 100 posto ovisno o brzini i kutu okretanja upravljača.

Kupci modela Q5 mogu birati između četiri postave ovjesa. Sportski ovjes predstavlja alternativu standardnom ovjesu. Standardni ovjes sa čeličnim oprugama također je dostupan s kontrolom tvrdoće i nudi široki raspon između udobnosti i dinamike. Osim kontrole tvrdoće, prilagodljivi zračni ovjes može varirati udaljenost karoserije od tla u pet stupnjeva, što ga čini savršenim za model Q5.

Audi drive select sustav upravljanja, koji utječe na karakteristike nekoliko tehničkih komponenata, dio je standardne opreme. Vozač može odabrati do sedam profila, uključujući terenski i za sve podloge (sa zračnim ovjesom). Pomoć na nizbrdici pruža potporu na strmim nagibima. Audi Q5 kotrlja se na standardnim 17-inčnim kotačima od lake legure. Linije advanced i S line dolaze s 18-inčnim kotačima, dok Audi i Audi Sport izvedbe dodatno nude kotače promjera 19, 20 i 21 inča.

Revidirani Q5 također dolazi sa sveobuhvatnim setom sustava pomoći. Audi pre sense city sustav dio je standardne opreme te pomaže u izbjegavanju sudara sa sudionicima u prometu ispred vozila ili ublažiti posljedice sudara. Opcijski asistent skretanja na raskrižju, asistent izbjegavanja prepreke i upozorenje kod izlaska iz vozila također doprinose ukupnoj sigurnosti. 

Adaptivni tempomat može uvelike vozaču olakšati ubrzavanje, kočenje i održavanje unutar vozne trake na dužim dionicama, dok asistent za štedljivu vožnju podržava predvidljivi stil vožnje i snižava potrošnju goriva.


Početak prodaje: jesen 2020.

Audi Q5 se proizvodi u tvornici San José Chiapa u Meksiku a početak prodaje je predviđen za jesen 2020, dok se u salonima očekuje krajem godine.Klijenti sada mogu naručiti posebno izdanje redizajniranog modela Audi Q5 s nazivom „edition one”. Vanjski dizajn bazira se na S line vanjštini, koja je dodatno unaprjeđena paketom crnih ukrasnih elemenata.

Specifični dizajnerski elementi uključuju sportske detalje sa crnim Audi natpisom sprijeda i straga kao i na stražnjim vratima, crne krovne šine i crne pokrove vanjskih zrcala kao i karbonske ukrase u vratima. Prilikom ulaska u vozilo, LED svjetla projiciraju Audijeve prstene na tlo. Ovaj paket opreme također uključuje crvene čeljusti kočnica, 19-inčne kotače i sportska sjedala. Vanjske boje karoserije su Gletscher bijela i Mythos crna dodatno uz nove boje, Distrikt zelenu i Ultra plavu.