Porsche uvodi prediktivno održavanje i digitalni otisak vozila

Svaka nova generacija Porschea ima koristi od poboljšanih performansi svojih integriranih senzora, umrežavanja i mogućnosti obrade podataka, čime zauzvrat dobiva nove mogućnosti za učinkovito korištenje tih resursa. Jedna od tih mogućnosti poznata je kao 'digital twin' (digitalni blizanac)

Ovo je virtualna kopija postojećeg objekta, koji omogućuje analizu, praćenje i dijagnostiku na temelju podataka bez izazova i ograničenja testova u stvarnom svijetu. Digital twin vozila ne obuhvaćaju samo operativne podatke koje prikuplja vozilo već i sve povezane podatke kao što su informacije tijekom planiranih radova na održavanju i izvanrednih (neplaniranih) popravaka. Elementi digital twina već postoje u memoriji upravljačkih jedinica i u bazama podataka u Porscheovim centrima.

Glavna prednost digital twina je umrežavanje podataka i njihovo arhiviranje unutar središnjeg sustava. Iz relevantnih podataka mogu se izvući zaključci koji su od koristi pri održavanju vozila ili pak kupcu prilikom kupnje nekog vozila. Tako, primjerice, možete saznati cjelokupnu povijest održavanja vozila, sve reparature ali i korisne informacije poput one je li vozilo ‘rundalo’ na stazi i ako jest – koliko. Isto tako, algoritam može usporediti podatke iz pogonskog sklopa i karoserije kako bi identificirao stil vožnje vlasnika vozila. Algoritam tada može preporučiti ne samo optimalno vrijeme za servisne radove na vozilu već i potreban opseg tog posla.

Ovi podaci omogućuju prilagođavanje servisnih intervala i omogućuju servisiranje određenih komponenti prema potrebi, na način na koji kupac koristi svoje vozilo. Servisne radionice tako ne bi nepotrebno skladištile neke rijetke i skupe dijelove. Još jedna važna prednost ovog pristupa je činjenica da se potencijalno trošenje komponenti, pa čak i kvarovi, mogu identificirati prije nego što su se zaista dogodili, što je značajna prednost i iz sigurnosne perspektive. Prva verzija digital twina bit će lansirana 2022. godine, a evaluirat će se samo podaci senzora izravno iz mehatroničkih komponenti.

Ostale funkcionalnosti – kao što su funkcije koje omogućuju izračunavanje trošenja određenih komponenti bez potrebe za korištenjem fizičkih mjerača – bit će dodane u budućnosti. Isto tako, digitalni zapisi vozila mogu se koristiti za prikaz preostale vrijednosti vozila, te time čine proces kupnje i prodaje rabljenih vozila znatno transparentnijim. Osim toga, mogla bi se razmotriti i ponuda produljenog odobrenog jamstva na temelju besprijekorne dokumentacije ažuriranja statusa komponenti, pa čak i certifikata s preporukom cijene za prodaju.