Što to plovi Jadranom? Evo podataka o staroj amfibiji Amphi-Ranger 2800 SR koja je prešla Brački kanal

Snimili su ju kod Omiša i na Braču, a i po drugim dijelovima Jadrana amfibija s talijanskim registarskim pločicama oduševila je sve promatrače. Pročitajte kako je nastala i kako ide starica koja se proizvodila od 1985. do 1990.

Tijekom osamdesetih godina mnoštvo je vozila, pa čak i manjih kamioneta prerađivano u amfibije. U vozila sposobna voziti kopnom, ali i vodama, koja su često i terenski sposobna jer su od tla udaljenija od prosjeka. Takav povišen ovjes im je potreban jer ulazak u vodu nije uvijek betoniran i jednostavan.

Kada se pojavio stajao je 95 tisuća njemačkih maraka

Sjajan primjer jedne takve amfibije jest RMA Amphi-Ranger 2800 SR, kao terenac kojeg je započela raditi mala tvrtka iz Njemačke na Rajni. Ideja je bila dobra, a finalizirala ju je druga tvrtka iz Badena u Njemačkoj, na samoj granici sa Švicarskom.

Njihova je ideja bila stvoriti vozilo za održavanje cjevovoda i vodnih kanala, što bi možda i Zagrebu dobro došlo s obzirom na poplave. Uglavnom, ima ih „nekoliko“, a jedan policijski model se nalazi u muzeju u Marburgu.

Vozilo, svakako, nema veze s Mercedesovom G-klasom kako su mnogu naslućivali zbog kutijaste forme. Karoserija, a prvenstveno i zatvoreni prostor u kojem se nalazi motor, izrađena je od 3 i 4 mm debelih aluminijskih panela kojima je zatvoreno sve osim ovjesa, kočnica i ispuha.

Amphi-Ranger je od tla udaljen 33 cm

Amphi-Ranger dugačak je 4,7 metara i visok 1,97 metara, dok mu masa iznosi 1900 kg. Da stvar bude bolja upravo je naša matična redakcija Auto motor i sport bila ta koja ga je prva vozala sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća, pa je došla i do prvih mjerenja i tehničkih podataka.

Što sve ljudi neće izmisliti da ne plate lučku pristojbu :) :) ;)

Objavljuje Ivica Cezar u Utorak, 11. kolovoza 2020.

Prvi modeli opremljeni su Fordovim V6 motorom (2772 ccm) snage 135 KS i 216 Nm, što je bilo dovoljno za najvišu brzinu od 142 km/h i ubrzanje od 18,7 sekundi.

Govori se da ih je proizvedeno oko 90 komada

No, kasnije je ugrađivan 2,9-litreni V6 sa 145 KS i 222 Nm, s gotovo istim performansama. Tek je na koncu stigao model sa 3,0-litrenim motorom (2958 ccm) sa 157 KS i 298 Nm koji je mogao povući do 160 km/h, ali je ubrzanje ostalo isto 18,7 s. Spominju se i modeli s ugrađenim 4.0-litrenim V6.am

Maksimalna brzina plovidbe iznosi 15 km/h, dok potrošnja iznosi oko 20 l/100 km tijekom vožnje po cesti, odnosno oko 25 litara na sat dok plovite.

Kako se pokreće u vodi?

Ne, ne guraju ga kotači koji se okreću kroz vodu već klasičnim propelerom, dok se upravlja prednjim kotačima i preklopivim kormilom straga.