Početak prodaje za Mercedes EQS

Električna limuzina prvi je Mercedesov zeleni model u tom segmentu vozila. EQS je također prvi model koji se temelji na modularnoj arhitekturi za luksuzna i poslovna električna vozila

Prvi modeli na tržištu bit će EQS 450+ sa snagom od 333 KS i EQS 580 4MATIC sa snagom od 524 KS. Kao dio svoje Ambition 2039 inicijative, Mercedes radi na tome da ponudi karbonski neutralna nova vozila unutar sljedećih 20 godina. Kompanija želi da do početka 2030. polovina automobila koje prodaje ima električne pogonske sustave, što uključuje potpuno električna vozila i plug-in hibride. Uz veliku količinu obrade detalja i na osnovi ‘smjernog’ dizajna, stručnjaci za aerodinamiku su u uskoj suradnji s dizajnerima uspjeli postići novu najbolju vrijednost koeficijenta otpora zraka od 0,20. To čini model EQS najaerodinamičnim serijski proizvedenim automobilom na svijetu.

Model EQS označava i predstavljanje nove generacije baterija sa značajno višom gustoćom energije. Veća od dvije baterije ima iskoristivi udio energije od 107,8 kWh. To Mercedesovom modelu prema WLTP ciklusu osigurava doseg od čak 770 km. Model EQS može se puniti snagom do 200 kW na brzim punjačicama s istosmjernom strujom. Energija za dodatnih 300 km može se napuniti za samo 15 minuta.

Iako je model EQS bliski srodnik s novom S-klasom, izrađen je na potpuno električnoj arhitekturi. Ovaj potpuno novi koncept omogućio je strogi svrsishodni dizajn sa svojim zakrivljenim linijama i s prema naprijed pomaknutom kabinom i izvučenim stražnjim krajem. Početak prodaje EQS-a je 15.06.2021., a prva vozila se u salonima očekuju u studenom 2021.