‘Mercedes Digital Light’ – digitalno svjetlo s LED-projektorima

Mercedesov 'Digital Light' je još jedno u nizu tehničkih čuda premijerno predstavljenih u novoj generaciji S-klase. Čak 1,3 milijuna mikroogledala smješteno je na površni od svega 1,5 cm2, što odgovara površini palca!

S-klasa je oduvijek bila poseban tehnološki spektakl na kotačima, korak koji vodi sve bliže cilju – savršenstvu. Sve dosadašnje generacije percipirali smo kao rasadnik tehnologija, a sva njezina ‘ekskluzivna’ tehnološka i sigurnosna rješenja smo prije ili kasnije susretali i u ostalim automobilima koje danas vozimo. Zračni jastuk, ESP, SRS, radarski tempomat itd.

Prvi kontakt s novom S-klasom pokazao je da perfekcija nikad nije bila bliže. Izdvojit ćemo jedan u nizu impresivnih tehničkih detalja na njoj. Ako je S-klasa opremljena ‘Digital Lightom’ (oko 2500 eura), tada zapravo to znači da nema prednja svjetla u klasičnom smislu. Namjesto njih ugrađena su dva projektora koja teoretski na cestu mogu projicirati – film!

Namjesto 84 LED-jedinice po faru, koliko ih broji sustav Led-matrix (serija), projektori su opremljeni s 1,3 milijuna mikroogledala (po faru) koji usmjeravaju svjetlosne zrake tri ekstremno snažna LED-a.

Učinkovitost i preciznost novoga sustava je čak 100 puta bolja od klasičnog LED-matrixa. Uz to, projektori na cestu mogu emitirati simbole poput znaka opasnosti, gradilišta, benzinske crpke i sl. Pored svih dobro poznatih adaptivnih i dinamičkih funkcija – poput svjetla za zavoje, za skretanje ili ekstremnog dugog svjetla na autocesti – projektori posebno osvjetljavaju pješačku stazu, bicikliste ili šumu ukoliko uoče kretnje u neposrednoj blizini ceste.

Sustav projektora se služi i topografijom te sukladno tome prilagođava svjetlosni snop. Fascinantno – 1,3 milijuna mikroogledala smješteno je na površni od svega 1,5 cm2, što odgovara površini palca!