Osijek Street Race 2021. – Konopek i Sitar postavili rekorde

Prema svemu sudeći, u ova luda vremena presudila je globalna pandemija, pa je Street Race u Osijeku bila posljednja utrka ove sezone. Nekako su to svi predosjećali, jer rekordi su nicali kao gljive poslije kiše

Mnoštvo natjecatelja, no dvojica su ponovno bili u glavnim ulogama. Jednako kao i na posljednjem Street raceu, bili su to Marko Sitar i Dario Konopek. Svoje rekorde najavljivali su za Varaždin koji se pojavio u kalendaru, ali onda zbog cjelokupne situacije iz istog ispao. Subota je bila zanimljiva u Osijeku, ali ono što se dogodilo u nedjelju ispisuje povijesne stranice ovoga sporta u Hrvatskoj. No krenimo redom.

Subota, vruća i bez pretjerano publike, zbog već spomenute epidemiološke situacije i činjenice da ste na postor sportskog aerodroma u Čepinu mogli samo s covid putovnicom, dokumentom o preboljenju ili jednostavno testiranjem koje je bilo organizirano na samom ulazu. Redale su se klase, padali su rekordi i u manjim klasama, ali ono što su svi očekivali su najjače klase u kategoriji motocikala i automobila. Tako je i bilo.

Na red su najprije došli motocikli. Vremena su se spuštala na semaforu, a ono malo publike što je bilo dovedeno je do usijanja kada je službeni spiker izgovorio, imamo novi rekord staze! Marko Sitar otvorio je klasu 8 sekundi. Subotnje vrijeme ET 8.888 sec, odnosno TT 8.946 sekundi. Osječkom stazom prelomio se gromoglasan pljesak, a Sitarova ekipa skočila je od veselja pri njegovom povratku do starta. Svi su pričali samo o tome, motocikl bez turba, bez nitra otvorio je klasu osam, spektakularno. I sam Sitar nije skrivao oduševljenje svojim rezultatom.

Nakon njega krenule su strandardne klase automobila. Oni serijski, nešto malo dorađeni i na kraju Pro klasa. Čekala se ta sedmica, ali ništa od nje. Pritisak je ipak bio prevelik. U polufinalu Dario Konopek napravio je ‘red light’ što ga je automatski diskvalificiralo iz utrke za taj dan, samim time i bez super finala u kojem se očekivala sedmica. Bez grča na licu sportski je stisnuo ruku pobjedniku najprije polufinala, onda i finala Teu Perici u Audiju TT.

Drugi dan natjecanja ponudio je spektakl od samog jutra. Na start su stali Sitar i Konopek za dobro jutro, za zagrijavanje. Konopek je odnio pobjedu, neslužbenu. No, dalo se naslutiti da obojica nisu mirno spavali i da su gladni pobjede i ispisivanja rekorda. Tako je i bilo. Po istom scenariju kao i u subotu. Klasa za klasom, vožnja za vožnjom sve do spektakla, najprije u kategoriji motocikala, kasnije i automobila. Finale motocikala u najjačoj klasi odvilo se u režiji Sitara i Nikšića. Sitar je uvjerljivo slavio. U kvalifikacijama je ponovno srušio rekord, još jedan, mjerni instrument pokazao je 8.844 i izlaznu brzinu od gotovo 263 kilometra na sat.

Ono što su svi čekali, grand finale, kategorija automobili. Na startu BMW M5, 4,4 sa 700 konja protiv moćnog Konopekovog Audija, 1500+ konja. Zagrijavanje guma, namještanje na senzor i start. Gledajući sa strane, moćni BMW nije imao niti trunku šanse. Konopek se ispalio poput rakete, plesao i ostavljao trag guma gotovo svih 402 metra. Izletio je kroz cilj s 300 kilometara na sat, najveća do sad izmjerena brzina u Hrvatskoj i ono što su svi čekali bilo je vrijeme.

Zaorilo se Osječkom pistom 7.932, a publika koje je bilo više nego u subotu nagradila je to gromoglasnim pljeksom. Kako je i najavio, Dario Konopek otvorio je klasu 7 sekundi, prvi puta u Hrvatskoj, prvi puta u regiji. Ima nešto u tom Osijeku, rekordi padaju kad god se nešto organizira. Bila je ovo sezona za pamćenje, bile su ovo utrke za pamćenje. O posljednjoj u Osijeku dugo će se pričati ove jeseni i zime. Ima se i o čemu.