Novi Mercedes E-klase stiže već ovog ljeta s pregršt noviteta

Nakon četiri godine na tržištu, aktualna generacija Mercedesove E-klase (W213) prošla je kroz temeljiti redizajn, a u prodaji se očekuje tijekom ljeta 2020., s time da coupe i cabrio stižu nešto kasnije, a to se odnosi i na verziju 63 AMG.

Izvana, najuočljivije promjene vidljive su na prednjoj maski i kroju prednjih, kao i stražnjih LED svjetala, uz minorne izmjene na odbojnicima. Novost je i što bazni model ima opciju vanjštine ‘Avantgarde Line’ s kojom dolazi i prednja maska s centralno pozicioniranom trokrakom zvijezdom, dok više pozicionirani paket ‘Exclusive Line’ dolazi s ‘nišanom na haubi’.

Iznutra nalazimo redizajnirani upravljač kao i nove kombinacije boja. Ipak, najvažnija je novost MBUX infotainment s glasovnim upravljanjem u standardnoj opremi, dok su funkcije proširene realnosti na popisu opcija. Dva 10,25-inčna zaslona dolaze bez nadoplate, dok kupci željni kinematografskog efekta mogu naručiti dva 12,3-inčna zaslona koji se dodatno plaćaju.

Također, obnovljen je i T-model (karavan) koji dolazi i kao atraktivna inačica all-terrain sa specifičnim terenskim dodacima.

Ponuda motora obogaćena je četverocilindarskim benzincima – dvolitreni M254 turbo ima ugrađeni starter-generator i dodatni električni kompresor, pa vršna snaga seže sve do 272 KS. Šestcilindarski derivat M256 po prvi je puta dostupan u E-klasi, pa je tako kupcima ponuđena vrlo široka lepeza snage.

Benzinci razvijaju od 156 do 367 KS, dok su dizelaši u rasponu od 160 do 330 KS. I dalje su dostupni plug-in hibridi E 300 (320 KS) i E 300 de (306 KS), a mogu se kombinirati i s pogonom na sve kotače. Poznati 9-stupanjski automatski mjenjač dodatno je unaprijeđen.

Želite li odmah naručiti AMG model, možete odabrati E 53 s 435 KS iz trolitrenog šestcilindraša s turbopunjačem. Isti se prepoznaje po vertikalnim rešetkama hladnjaka i novim dizajnom prednjeg odbojnika.

E-klasa želi ostati najbolja u klasi po pitanju sustava asistencija, no u standardnoj opremi nalazimo samo brake-assistant s prepoznavanjem pješaka, dok se sveobuhvatni, napredni driver-assistance paket dodatno plaća. Pohvalno je što će cijene svih modela ostati otprilike na razini dosadašnjih.