Novi Audi A3 RS – Pet cilindara, 400 KS, 500 Nm

Novi kompaktni trkač iz Ingolstadta ne pristaje na kompromise. Sve oko njega mora se dojmiti brutalno impresivno, kako je uglavnom i priča kada se radi o Audijevim RS modelima. Treća generacija RS Sportback verzije i druga generacija Limousine RS izvedbe nikog ne ostavljaju ravnodušnim

Pogone ih 2.5 litreni TFSI motor s okruglo 400 KS i 500 Nm okretnog momenta. To znači da će A3 RS 100 km/h uloviti za samo 3,8 s, dok mu maksimalna brzina iznosi 250 km/h – samo zato što je limitirana. No, brzina od 280 km/h također je dostupna kao opcijska nadogradnja. Uz paket RS Dynamic i keramičke kočnice čak se može doseći najveća brzina od 290 km/h. To čini Audi RS 3 najboljim u svojem segmentu kada je riječ o ubrzanju i najvećoj brzini.

Motor 2.5 TFSI dobitnik je nagrade „Međunarodni motor godine” („International Engine of the Year”) devet puta zaredom. U najnovijoj generaciji ovoga kompaktnog sportskog vozila motor je snažniji nego ikada do sada. A tu snagu na asfalt prenosi sedamstupnjski S tronic s dvostrukom spojkom. Jedinstveni slijed paljenja motora 1-2-4-5-3 i neusporediv zvuk kojim se on odlikuje učinit će doživljaj vožnje još uzbudljivijim no što je bio do sada – jedinstveno kod petcilindraša iz grupacije.

Ispušni sustav prvi je put opremljen potpuno varijabilnim sustavom upravljanja zaklopkama kojim se podržavaju međupoložaji te dodatno poboljšavaju karakteristike zvuka. On se može prilagođavati putem sustava za dinamiku u vožnji Audi drive select. Na primjer, u modusima Dynamic i RS Performance zaklopke se otvaraju puno ranije – emotivni elementi zvuka stoga su još naglašeniji. Također, nepogrješiv zvuk 5-cilindričnog motora dodatno je poboljšan opcijski dostupnim sportskim ispušnim sustavom RS.

RS 3 serijski se isporučuje s ravnim LED glavnim svjetlima u obliku klina i LED stražnjim svjetlima, uključujući dinamična svjetla žmigavaca. LED matrix glavna svjetla dostupna su opcijski, sa zatamnjenim rubovima koji sadrže digitalna svjetla za dnevnu vožnju oko kutova usmjerenih prema dolje. Novi modeli Audi RS 3 mogu se naručiti u dvije ekskluzivne boje za RS: Kyalami zelenoj i Kemora sivoj. Krov limuzine također se prvi put može naručiti u kontrastnoj Brilliant crnoj boji.

Audi virtual cockpit plus dio je serijske opreme. On prikazuje brojeve okretaja u obliku stupčastog grafikona, a snagu i okretni moment u obliku postotaka. Prikaz brojeva okretaja opcijski je dostupan u novom dizajnu „RS Runway”. U tomu se slučaju vrijednosti prikazuju u suprotnom smjeru i na način koji vizualno podsjeća na uzletno-sletnu zrakoplovnu stazu – uz najveću brzinu u prvom planu i najnižu razinu u pozadini. Također, Audi virtual cockpit plus sadržava prikaze za G-sile, laptimer i ubrzanje od 0 do 100 km/h, 0 do 200 km/h, četvrtinu milje i osminu milje.

Modeli Audi RS 3 Sportback i RS 3 Limousine bit će dostupni u pretprodaji početkom kolovoza 2021. a tada će biti poznate i cijene za hrvatsko tržište.