Nissan Ariya stigla u Hrvatsku. Cijena već od 32 tisuće eura uz subvencije

Nakon dvije godine čekanja, najzad je stigla i na naše tržište. Nissanov prvi potpuno električni crossover stiže s tri različite postavke pogona te obećava doseg od 536 km

Iz Nissana kašnjenje objašnjavaju s manjkom količina pa su se stoga prije svega orijentirali na veća tržišta. Dostupna je u tri izvedbe (2WD 63 kWh, 2WD 87 kWh, e-4ORCE AWD 87 kWh), a silazi s nove CMF-EV platforme, s koje silazi i Megane E-Tech. Ukupne dužine 4600 mm, s međuosovinskim razmakom od 2775 mm, Ariya mjeri zapreminu prtljažnika od 468 l.

Uz regeneraciju energije i mogućnost brzog punjenja, doseg Ariyje s kapacitetom baterije od 87 kWh može se povećati do 350 km u pola sata punjenja na brzom CCS punjaču. Baterija je ugrađena u podnicu karoserije kako bi se osigurala ravnomjerna raspodjela mase u izvedbi e-4ORCE i gotovo jednaka raspodjela mase u izvedbama s prednjim pogonom. Uspoređujući Ariyju s modelima drugih proizvođača, inženjeri su poseban naglasak stavili na postizanje idealne ravnoteže između upravljivosti, osjećaja sigurnosti i udobnosti u vožnji.

Nissan Ariya opremljena je najnovijim sigurnosnim značajkama i sustavima za pomoć u vožnji, uključujući ProPILOT s navigacijom Navi-Link, dosad najinovativnijom generacijom Nissanova naprednog sustava za pomoć u vožnji u Europi. Dizajnirana je tako da pruži sigurnost, stoga uključuje čitav niz sigurnosnih značajki.

Uz Nissanov sustav Safety Shield 360 uključuje još i Inteligentni Around View Monitor, sustav upozorenja na frontalni sudar, sustav za održavanje vozila u prometnom traku u nuždi, sustav kočenja u nuždi i sustav automatskog kočenja stražnjih kotača u nuždi.

Ariya s 2WD pogonom do 100 km/h stiže za 7,5 s, dok snažniji (306 KS) e-4ORCE ‘stotku’ lovi za 5,7 s. Maksimalna brzina ograničena je na 160 km/h, odnosno 200 km/h kod e-4ORCE izvedbe. Kod nas će se Ariya, prema riječima domaćeg zastupnika, nuditi i u posebnoj ediciji s 2WD pogonom i većom baterijom (87 kWh) po cijeni od 49.990 eura kako bi bila dostupna uz poticaje. Cjenik možete pregledati ovdje.