Nissan Qashqai ePower 190 Tekna+ – E-snaga bez straha od dosega

Iskusiti sve blagodati električnog vozila, a da ne morate pritom razmišljati o punionicama i preostalom dosegu? Qashqai ePower nudi tu privilegiju, a naš test otkriva kako Nissanova tehnologija funkcionira u praksi

Električni automobili teško da se na hrvatskom tržištu mogu nadmetati s onim motorima pogonjenima na unutarnje izgaranje, pa čak i hibridima. Da, ovi potonji su su se u proteklom razdoblju uspjeli izboriti za svoj status na tržištu, osobito jer su se u dugom nizu godina eksploatacije dokazali kao pouzdani i štedljivi, te tako srušili brojne predrasude kod kupaca. S druge strane, gotovo da više i nema automobila na tržištu koji ne vlada nekom hibridnom tehnologijom – neki su proizvođači svojim ‘primitivnijim’ izvedbama takve tehnologije lukavo nadodali ‘mild’.

Qashqai ePower kakav nam je stigao na test ne spada među njih, već nudi pravu malu revoluciju među hibridnim pogonima. Nissan je, naime, osmislio gotovo jedinstven serijski hibridni pogon u kojem glavnu ulogu ima elektromotor od 140 kW koji snagu prenosi na prednje kotače. CVT-mjenjač ili onaj s dvostrukom spojkom pritom nisu dolazili u obzir, inženjeri su procijenili da komfor vožnje mora biti istovjetan onome električnog automobila. Dakle, bez zatrzavanja, kašnjenja ili zbunjivanja prilikom izmjene stupnjeva i sl. Stoga je prijenos snage do pogonskih kotača riješen pomoću fiksnog prijenosnog omjera.

Energija potrebna za pogon se pak crpi iz baterije kapaciteta 1,9 kWh koja služi kao svojevrsni međuspremnik koji puni trocilindarski turbomotor obujma 1,5 litara. Isti pomoću zglobnih elemenata u klipnjačama može mijenjati svoju kompresiju između omjera 8:1 i 14:1. Da sumiramo – ePower je pogon kod kojeg ne postoji izravna mehanička veza motora s unutarnjim izgaranjem s prednjim kotačima!

Visoka razina komfora vožnje

Kako sve to zajedno funkcionira u vožnji? Iznimno uspješno! Naime, komfor vožnje je u okvirima hibridnog vozila podignut na dosad neviđenu razinu. Zahvaljujući sasvim dovoljnoj snazi ‘međuspremnika’, e-Power se u vožnji doima kao snažan električni automobil koji od trenutka kretanja s mjesta ubrzava silovito (od nule do 100 km/h za 8,2 sekunde) i linearno. Motor s unutarnjim izgaranjem u niskim okretajima, pri laganom tempu vožnje, gotovo neprimjetno bruji u pozadini. Pri višim brzinama ili punom gasu (170 km/h) broj okretaja raste, a tada raste i intenzitet buke u kabini.

Što zapravo i nije loše za ljubitelje klasičnih pogona, jer doživljaj vožnje prati i karakteristična akustična kulisa. Trocilindarski turbak vrti se do samo 4600 o/min pa nikad ne postaje neugodno glasan, čak ni kada ga ‘zakucate’ do krajnjih granica. Zahvaljujući spomenutom fiksnom omjeru, u vožnji doista nema ni najmanjeg zatrzavanja ni oklijevanja, već se svaki dodir akceleratora trenutačno pretvara u linearno ubrzanje.

Nema benefita glede potrošnje

Vjerojatno cijelo vrijeme čekate ono famozno ‘ali’, stoga idemo u meritum. Nissanov hibridni pogon nudi dosad neviđene beneficije komfora vožnje, no s druge strane ne ne nudi skromniju potrošnju od one na koju smo naviknuli kod klasičnih hibrida. Primjerice, s prosjekom testa od 7,6 l/100 km samo je 0,1 litra ispod uobičajenog benzinca s CVT-mjenjačem u istoj karoseriji (mjerenja auto motor i sporta). U gradskom režimu smo pak izmjerili 7,2 l/100 km, što se može okarakterizirati standardnom vrijednošću, dok potrošnja na otvorenoj cesti, tj. magistrali pada na 5,2 litre.

Izuzev toga što ne donosi značajnije uštede po pitanju potrošnje, ePower s druge strane ‘na leđa’ stavlja 200 kg dodatne mase, od čega je najveći dio raspoređen na prednju osovinu. Qashqai se shodno tome vozi aktivno i dinamično, pa komfor ublažavanja ovjesa ipak pada u drugi plan. Kombinacija 20-colnih alu-kotača i multilinka straga (doplata 518 eura/3900 kuna) na neravnim magistralnim cestama nije se pokazala kao dobitna kombinacija, osobito ne pri niskim brzinama. Ovjes pri prelasku poprečnih neravnina više titra (vibrira) no što ublažava, što je karakteristika s kojom smo se već prije susretali na automobilima ovog japanskog proizvođača.

Pohvalit ćemo kvalitetu i uređenje interijera koji je potpuno u skladu s konceptom ovog automobila. Iako prostranost kabine ne postavlja nove standarde, Qashqai je i dalje vrlo funkcionalan crossover u režimu svakodnevnog korištenja. Funkcijama vozila uglavnom se upravlja klasičnim tipkama, a zaslon osjetljiv na dodir također je dizajniran da bude jednostavan za korištenje. Doduše, neke ikone je u vožnji bilo teško ‘pogoditi’ zbog njihovih malih dimenzija. Tijekom jarkog popodnevnog sunca (kontra svjetlost) primijetili smo i jedan ‘bug’ – sustav nam je usred bijela dana nekoliko puta aktivirao noćni mod za instrumente (svjetla su bila podešena na ‘auto’).

Iskustvo vrijedno doplate

Na kraju i o cijeni. Doplata od 4400 eura/33.100 kuna za snažni pogon ePower (u opremi Acenta kreće od 38.561 eura/290.541 kuna) u odnosu na mild-hibridni 1.3 DIG-T sa 158 KS je podnošljiva i predstavlja svojevrsnu zamjenu za dizelske izvedbe kojih više nema u ponudi. Ipak, za testni primjerak Qashqaija u top-opremi Tekna+ (kožna i grijana masažna sjedala, Boseov audiosustav sa 10 zvučnika, napredni ključ i memoriranje pozicije sjedenja itd.) u kombinaciji siva ceramic/crna metalik (doplata 1062 eura/8000 kuna) sa spomenutim doplatama valja izdvojiti poprilična 47.003 eura (354.146 kuna).

Hibridna konkurencija poput Honde CR-V ili Toyote Corolle Cross u najvišoj razini opremljenosti starta s nešto nižom cijenom, no ni jedan od njih ne nudi doživljaj vožnje električnog automobila, a da se pritom ne mora zamarati punjenjem baterije ili preostalim dosegom. A to je već samo po sebi neko sasvim novo iskustvo, zar ne?!

Tehnički podaci

Karoserija

SUV s pet sjedala, DxŠxV 4425 x 1835 x 1625 mm, međuosovinski 2555 mm, prtljažnik 479 do 1415 l, masa praznog/nosivost 1650/530 kg

Pogon

Trocilindarski redni motor s prednabijanjem, obujam 1497 ccm, snaga 116 kW (158 KS) pri 4600 o/min, okretni moment 250 Nm pri 2400 o/min, elektromotor snage 140 kW, okretni moment 330 Nm, litij-ionska baterija, kapacitet 1,9 kWh

Podvozje

Poprečna ramena/MacPherson sprijeda, multilink/zavojne opruge straga, diskovi sprijeda i straga, gume 235/45 R20

Prijenos

Na prednje kotače, fiksni prijenosni omjer

Vozne osobine

Najviša brzina 170 km/h

0-80 km/h 6,0 s

0-100 km/h 8,2 s

0-120 km/h 11,1 s

0-140 km/h 15,2 s

Kočenje

sa 100 km/h (hladne) 35,7 m

Potrošnja

Potrošnja – ukupno (WLTP) 5,4 l/100 km

Emisije CO2 122 g/km

Potrošnja na testu 7,6 l/100 km

Potrošnja – magistrala 5,2 l/100 km

Potrošnja – 140 km/h 9,3 l/100 km

Potrošnja – grad 7,2 l/100 km

Cijena

Početni model 38.561 euro (290.541 kuna)

Testni model 47.003 eura (354.146 kuna)

Konkurenti

Toyota Corolla Cross 2,0 Hybrid Dynamic Force Executive od 41.648 eura (313.800 kuna), Honda CR-V e:HEV 2WD Lifestyle od 44.689 eura (336.715 kuna)

Ocjena

Plus: visoka razina komfora vožnje, pregledan i jasno strukturiran infotainment, kvaliteta i uređenost interijera, dinamičnost

Minus: nema benefita glede potrošnje, titranje ovjesa na uzdužnim neravninama