Mitsubishi Outlander PHEV

Za modelsku godinu 2019. Outlander je dobio novi motor i učinkovitije elektromotore, uz veće kapacitete baterija

Posljednje od dva osvježenja Mitsubishijevog mid SUV-a dogodilo se lani, a sada je i njihov poznati plug-in hibridni model dobio pomlađeni pogon. Pod prednjim poklopcem tako više ne stanuje dvolitreni benzinac, već je sada tu 2,4 litreni motor snage 135 KS. Što se električnog pogona tiče i dalje su dvije jedinice zadužene za njegovo ostvarivanje, sprijeda je generator, dok se na stražnjoj osovini nalazi elektromotor. Snaga generatora povećana je za 10 posto, a elektromotor sada ima 10 kW više. Baterijski kapacitet povećan je za 15 posto pa doseg isključivo na električni pogon prema WLTP-u iznosi 45 km.

Atkinsonov ciklus

Poput Toyote u modelu RAV4, Mazde u njihovim SkyActive motorima i Honde u hibridnom CRV-u sada se i Mitsubishi odlučio za upotrebu benzinskog motora i po Atkinsonovom i po Ottovom principu rada. Prilagođeni MIVEC-sustav varijabilnog upravljanja ventilima osigurava neosjetno prebacivanje iz Atkinson ciklusa u Otto i obrnuto, ovisno o angažiranoj snazi benzinskog motora.

Do god potreba za snagom ne prelazi 60 kW motor radi u Atkinson, dok nakon toga prelazi u Otto-ciklus, a trenutni status rada motora lako očita na indikatoru angažirane snage. Atkinsonov ciklus, za razliku od klasičnog ciklusa, ne zatvara usisne ventile dok je klip u najnižem stupnju rada, već ih ostavlja otvorenim jedno kratko vrijeme kada klip kreće u kompresiju smjese. Kada klip odradi 20 posto ukupnog hoda usisni se ventili zatvaraju i počinje kompresija. Dio se, naravno vraća u usisne kanale, ali ideja je da se pri drugom taktu, kada se troše velike količine energije, smanje ti energetski gubici i poveća učinkovitost klipnog motora. Ukupna snaga elektropogona iznosi 90 KS pa Outlander preko sva četiri kotača pokreće 225 KS.

Sitne dorade i ušminkavanje

Što se drugih, estetskih dotjerivanja tiče maska, prednji i stražnji odbojnik, naplatci te svjetla su blago zategnuli bore, dok je unutrašnjost oplemenjena bitno boljim materijalima i završnom obradom. Tu su i nova sjedala koja prema riječima Mitsubishijevih inženjera bolje drže sjedalo u zavojima. Što se mehaničkih zahvata tiče dorade su zahvatile ispušni sustav koji je sada tiši, ojačane su kočnice, diskovi i čeljusti, zatim struktura karoserije je učvršćena adhezivnim zavarivanjem, kraći je prijenosni omjer volana, a nove opruge i amortizeri podižu udobnost. U ponudi je ukupno osam boja karoserije, a novost je da i dok punite bateriju sada u isto vrijeme možete upravljati klima uređajem ili drugim električnim uređajima u automobilu. Ispuh CO2 ovog plug-in hibrida jest samo 46 g/km, prema WLTP-u, što je izniman rezultat, pa on tako zadovoljava Euro 6d temp normu.

CJENIK

Mitsubishi outlander PHEV

ModelSnagaCijena (kn)
Intendse225 KS312.900 kn
Premium225 KS362.900 kn