Mercedesov koncept CLA klase

Mercedes-Benz Concept CLA Class predstavljen na sajmu IAA Mobility 2023 u Münchenu nudi uvid u novi e-model koji je vrlo blizu serijskoj proizvodnji

Dizajniran na novoj Modular Architecture (MMA) Mercedesovoj platformi, vanjska estetika koncepta CLA Class predstavlja ikonski dizajn i dinamičke performanse. U međuvremenu, njegova unutrašnjost usredotočena je na iskustva kupaca te izuzetnu udobnost i praktičnost za električnu i digitalnu budućnost. Ovaj koncept zapravo najvaljuje novu paletu električnih modela iz Stuttgarta. Pored četverovratnog kupea, što bi treba biti ovaj koncept CLA, spominju se i dva veća SUV-a te jedan ‘shooting brake’ model.

Usredotočimo se na CLA koncept. Dakle, ovaj model nadahnut je generacijom kupaca automobila koji žele onaj nepogrešivi Mercedes osjećaj, s još više prepoznatljivih detalja, još većom udobnošću i sigurnošću te najnaprednijom tehnologijom. Brojke s kojima zasad možemo baratati jesu doseg od 750 km te prosječna potrošnja od ekonomičnih 12 kWh/100 km. Barem tako obećavaju iz Mercedesa.

Uz tehnologiju od 800 V Mercedes CLA koncept može se dopuniti za dodatnih 400 km za samo 15 minuta. U unutrašnjosti ćemo naći novi operativni sustav ‘MB.OS’, kojim se upravlja putem MBUX sučelja. Inovativni zaslon VISION EQXX isporučuje naprednu grafiku u realnom vremenu. Svi materijali, kako karoserije, tako i interijera spravljeni su od potpuno recikliranih materijala. Sve u svemu, konceptni automobil predstavlja ono kako Mercedes vidi svoje nove e-modele u bližoj i daljnjoj budućnosti, gdje će održivost, doseg i ekonomičnost igrati glavne uloge.