Osram Night Breaker LED – Koliko je dobra?

Osram po prvi put uvodi legalnu LED lampu za ugradnje u različite automobile. Instalirali smo H7 svjetla u VW Polo i krenuli u probnu vožnju - s iznenađujućim rezultatima

Philips je još prije tri godine razvio tzv. LED svjetlo za halogene farove. U našem je testu ono nadmašilo čak i neke vrhunske halogenske proizvode. Jedini problem je bio što se nije moglo prodavati u EU jer nije zadovoljavao određene legalne preduvjete. Na internetu možete naći različite uglavnom kineske ugradnje, no njihova je svjetlosna snaga često vrlo slaba, rizik od odsjaja izuzetno velik, a uporaba općenito prilično opasna.

Osram je uspio

Njihov Night Breaker LED svjetlo dobilo je odobrenje nadležnih za naknadne ugradnje. Mi smo na našem svjetlosnom testu isprobali dvije LED lampe, koristeći ih na VW Polu iz 2016. Ugradnja je laka, potrebno je ukloniti far i tada se može odvrnuti električni konektor i odvojiti lampice. Ako niste vični ovom poslu svaki će vam električar to lako učiniti u svega pola sata. Ono što smo odmah uočili jest bjelina svjetala čiji sjaj podsjeća na dnevno svjetlo. To čini vidljivost mnogo boljom, nego što je to slučaj kod žućkastih halogenih lampi.

Dalje i jasnije

Tek kada smo izašli na gradske prometnice noć i kiša ukazali su zapravo koliko je sada sve pred nama jasnije. ‘Tepih svjetla’ znatno je duži od klasičnog, nije zamrljan i osvjetljava prometnicu pa čak i dosta toga pored nje, što može biti od velike sigurnosne važnosti kod loše vidljivosti. Čak i oštra linija svjetla koja postoji kod nekih LED dioda kod Osrama ne postoji. Svjetlo je jednoliko raspršeno i lijepo osvjetljava prometne znakove.

Sjajan kao dan

Osram LED lampe za H7 farove ispunjavaju obećanje iz starog reklamnog slogana: “Osram – sjajan kao dan”. Tri uvjeta koja su Osram Night Breaker zadovoljile jesu – svjetlina, raspon i osvjetljenje. To opravdava i cijenu proizvoda po paru (130 eura u Njemačkoj). Uz to, LED diode žive barem pet puta dulje od uobičajenih H7 svjetiljki.