Koliko zapravo stoje VW Golf 8 i Seat Leon koje bismo kupili?

Koliko koštaju modeli Leona i Golfa 8, a i doplate na njima, koje bismo kupili i kolike su razlike u cijeni tada? Jednom metalik, drugom felge, ovaj ima USB, drugi ekran… Evo što se desi kad ih pokušamo izjednačiti

Za početak, pripremite se na glavobolju, ali za to ne postoji kvačica u konfiguratorima Seata i Volkswagena. No, isto tako, to su jasni i brzi konfiguratori koje treba pohvaliti zbog jasnoće i preglednosti.

Jedan klik za Golfa, dva za Leona

Ipak, koliko god jasni konfiguratori bili nikad se nećete uspjeti oteti dojmu da, pri pokušaju izjednačavanja opreme Seata i Leona, nešto niste preskočili. A jeste sigurno, pogotovo jer pri tom „igranju“ ne želite provesti dva dana i nazivati salon s pitanjima. Recimo Seat: „Što znači Multifunkcionalna kamera?“ Ništa… to je senzor-kamera zbog koje sustavi auta mogu raditi, a ne neka parking kamera.

Početni dizeli razlikuju se u cijeni za 20 tisuća kuna

Početni dizelski Leon 2.0 TDI stoji 163.012 kuna, dok je VW Golf 8 s istim motorom dostupan od 183.747. Kod početnih benzinskih motora razlika je nešto manja.

Pitat ćete se, a je l’ temepomat na Leonu isti kao na Gofu. Nije, jer da jest – pohvalili bi se i u Seatu s time na popisu serijske opreme i napisali „ACC, pametni tempomat ili nešto slično. Uglavnom, pronaći ćete ga na popisu dodatne serijske opreme i on stoji 2044 kune.

Serijski Leon ima 4 USB-a, a Golf samo jedan

Ali, Leon ima serijsku trozonsku klimu, a Golf onu sa samo jednom zonom… Zato da biste izjednačili opreme kod Golfa morate kliknuti na Climatronic i cijenu mu podići za 3652 kn. Je l’ to – to? Nije, tu su i različite cijene nekih “istih” doplata, pa bežični punjač Seat naplaćuje 1622 kn, a kod VW Golfa 8 stoji 3614 kn. Vjerojatno povlači nešto treće – pomislit ćete.

Vratimo se na početak opremanja. Volkswagen Golf 8 ima serijski digitalne instrumente, a kod Leona ih treba doplatiti 2836 kn. I to će se posebno osjetiti kad u oba poželite doplatiti navigaciju, koju niti jedan nema serijski. VW Golf ju naplaćuje 4953 kn i to uključuje glasovno upravljanje te DAB-prijem.

Seat s druge strane kode Leona za navigaciju na 10-inčnom ekranu traži 5866 kn, ali ju ne možete dobiti bez digitalnih instrumenata (2863 kn). Zato ispada da ista navigacija u Leonu stoji 8792 kn, odnosno 3839 kn više nego u Golfu? Potom ćete se pitati ima li u Leonu glasovno upravljanje isto kao u Golfu 8 …

Znači doplate su smanjile razliku u korist Golfa?

Kada bi barem mogli odgovoriti jednoznačno. Uglavnom, na koncu se razlika se na prvi pogled povećala, sa 20 tisuća na oko 23 tisuće kuna. Ali, istovremeno Golf ima neku opremu koju Leon nema. Opsežnije putno računalo, detekciju umora vozača, stražnju kupu asimetrično preklopivu s naslonom za ruke, a sve ovisi i koju boju odaberete.

Samo na felge i boju…

Seat na Leonu nudi dvije besplatne boje (bijelu i crvenu), a ostale metalik lakove naplaćuje 4854 kn. Volkswagen na Golfu jednu boju daje besplatno, bijela stoji 1797 kn, siva 2572 kn, metalik lakovi su 4743 kn, žuta metalik je 5909 kn, a bijela perla 7965 kn..

Za potpuno izjednačavanje trebalo bi pogledati i koja je prva ugradnja guma

Naravno, takvi auti danas moraju imati 17-colne kotače, a doplate su sljedeće.. Seat Leon na 17-cola je skuplji 3155 kn, dok VW Golfu doplata za 17-colne kotače stoji 5087 kn. I što onda možemo zaključiti. Da, Golf jest skuplji kojih 20-ak tisuća kuna, ali kroz određene kombinacije oprema ta se razlika može i smanjiti.

Ok, a kolika je razlika kad bismo ih potpuno izjednačili? Zapravo je to nemoguće, pa ih je logično izjednačavati po vlastitom kriteriju – ono što vi želite imati – a ne ono što oni guraju serijski, a nitko ih nije tražio. Tako se razlika kod cijena početnih dizela opet svodi na 20 do 23 tisuće kuna.

Ali, samo kod početnih paketa i motora. S višim paketima opreme, recimo Xcellence kod Leona, priča postaje drukčija, baš kao i kad birate nekog drugog Golfa…

Seat Leon 2.0 TDI Style 115 KS MT
od 163.012 kn
S doplatama 186.262 kn

VW Golf 2.0 TDI Life 115 KS MT
od 183.747 kn
S doplatama 209.033 kn